Според Фарис Якоб и Роузи Якоб, съоснователи на Genius Steals,

...
Според Фарис Якоб и Роузи Якоб, съоснователи на Genius Steals,
Коментари Харесай

Реклама по номадски

Според Фарис Якоб и Роузи Якоб, съоснователи на Genius Steals, рекламистите би трябвало да бъдат подтиквани да излизат в отпуска, тъй като свободното време въодушевява, а пътуванията обогатяват.

© Надежда Чипева Профил:

Преди основаването на Genius Steals Роузи Якоб управлява стратегически екип за обществените медии в цифровата организация 360i, част от групата на Dentsu. Преди това е част от организацията Saatchi&Saatchi New York. Работила е за марки като Oreo, Coca-Cola, InterContinental Hotels и други През годините тя е била жури на редица интернационалните рекламни фестивали, както и е преподавала в Miami Ad School Brooklyn.

Дългогодишен опит в рекламната промишленост има и Фарис Якоб. Преди да се отдаде на номадския живот, той работи като основен софтуерен пълководец в McCann - Ню Йорк. Преди това е заемал позицията Chief innovation officer в MDC Partners. Той е създател на книгата Paid Attention: Innovative Advertising for a Digital World. Проектите му са печелили редица рекламни награди и е журирал в разнообразни фестивали. Вече шест години рекламистите Фарис Якоб и Роузи Якоб живеят номадски метод на живот. Той е от Англия, а тя от Съединени американски щати, само че нито едно от двете места не е техен дом. Те обикалят света съвсем без багаж и работят върху рекламните тактики на разнообразни марки или оказват помощ на организации да развият креативното си мислене. Работата им значително се базира на теорията им, че оригиналността е мит, а положителните планове са резултат от трансформацията на към този момент съществуващи решения. Затова и назовават дребната си номадска организация Genius Steals.

Подобрената рекламна концепция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кариерата на Фарис и Роузи Якоб минава през редица огромни рекламни организации, само че желанието им да бъдат самостоятелни в работата си и да търсят ентусиазъм по света ги насочва към консултантската специалност. Така преди шест години дружно основават организацията Genius Steals, с което стартира и тяхното номадско премеждие. През годините са живели в Индия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и други

" Докато работихме в организации, не харесвахме непременното потребление на обичайни решения. Понякога се изисква тотално различен метод - образование на екипа, смяна в ценообразуването, нова опаковка и така нататък ", споделя Роузи Якоб.

Именно в това се показва консултантската им работа - да търсят стратегически решения на разнообразни проблеми. Те поемат планове както на рекламодатели, по този начин и на рекламни организации, а от време на време работят и с двете страни, с цел да подобрят партньорството посред им. В взаимната им работа Фарис натъртва на разказването на истории и съединяването на всички хрумвания в една цялостна визия, а Роузи залага на спецификите и съумява да приспособява плана към съответния бизнес.

Сред клиентите им са Coca-Coca, Subway, Nestle, Iab Mexico, The Guardian, Ogilvy и други, като задачата им е да не поемат дълги планове, с цел да имат свободата да работят по разнообразни проблеми. " Най-дългият план, по който сме работили, е половин година, само че се стремим да отделяме най-много 3-4 седмици. Инвестираме всичките си запаси и решаваме бързо казуса. " Паралелно с консултантската работа те организират образования, водят лекции на конференции, уъркшопи и други

Според създателите на Genius Steals ефикасният креативен артикул постоянно се базира на трансформирането на към този момент основани хрумвания и използването им за разнообразни проблеми. " Хората желаят да вършат неща за първи път, само че не знам какъв брой дейно е това в връзките. Не може да приказваш с хората на език, който не познават, по тази причина да бъдеш прекомерно автентичен е от време на време негатив ", споделя Фарис Якоб. Цялостното прекопирване на дадена концепция също не е работещо решение. Според Роузи добър тест за вложената креативност е дали, откакто изпълниш концепцията си, може умерено да споделиш кой план те е въодушевил и по какъв начин си го трансформирал.

Подводните камъни

На въпроса с какви провокации се сблъсква рекламната промишленост двамата са единомислещи, че главен проблем е бизнес моделът на организациите, при който получават възнаграждение на база вложено време. Равносметката е, че чиновниците са финансово поощрени да работят по-дълго. " Трябва да се прави оценка и заплаща на база експертизата и качеството на свършената работа, а освен за вложено време ", споделя Роузи Якоб.

Заплащането се отразява и на огромното текучество на младежи от рекламните организации, които постоянно заменят връзките за работа в софтуерни или консултантски компании. Според създателите на Genius Steals решение за задържането им е да влагат в образованието им като добавена стойност за работата им. " Казвам на хората, че не мога да им дам доста пари, само че мога да им осигуря по-добра работа след 3-4 години, като ги обуча на потребни неща и станат скъп кадър за някой различен ", изяснява Фарис. Компаниите обаче постоянно отхвърлят да влагат точно поради опасението, че служителят ще напусне. " В такива случаи споделям - а представете си да не го обучите и той да остане ", безапелационна е Роузи Якоб.

Допълнителен тласък на работното място за задържане младите фрагменти в промишлеността може да бъде и отделянето на бюджет за пътувания. От Genius Steals да вземем за пример всяко тримесечие заплащат спомагателни пари за пътешестване на членове на екипа им. Според Роузи мотиватор би било и изискването чиновниците да имат безграничен брой дни отпуска. " Но не по-късно да им се стоварва толкоз работа, че да не могат да си вземат и един ден, а в противен случай, да бъдат подтиквани да излизат отпуска, тъй като свободното време въодушевява, а пътуванията обогатяват. "

Поощрение за работата си рекламистите получават и под формата на награди от фестивали. Често те са и повода да се избере дадена организация пред друга за хората, които занапред влизат в промишлеността. Според Genius Steals обаче рекламните фестивали би трябвало да се възприемат повече като място, където рекламната общественост се събира и споделя опит. " Награждаването единствено на креативна работа, без да се взима поради успеваемостта на плановете, е безсмислено, тъй като в последна сметка целим да спечелим пари на клиентите си. В същото време обаче по-голямата част от информацията за резултатите е конфиденциална и се получава абсурд ", споделя Фарис. Именно поради рекламен фестивал пътят на Роузи и Фарис Якоб мина и през България. Те участваха като лектори в най-големия креативен фестивал ФАРА и показаха тяхната формула по какъв начин да бъдеш изобретателен в актуалния свят. Няколко дни след края на събитието те продължиха към идната си дестинация – Румъния.

За свободата и вдъхновението

Именно пътуванията са това, което най-силно въодушевява създателите на Genius Steals в работата им. " Човек взима решения само на база информацията, с която разполага към съответния миг. На колкото повече места отиде, колкото разнообразни хора, способи на мислене и култури среща, толкоз по-широк става мирогледът му, разполага с повече информация и може да взима по-добри решения ", уверена е Роузи Якоб.

Пътуванията за тях не значат непременно визити на нови страни по света. По думите на Фарис завръщането на към този момент познати места дава опция да се опознаят в дълбочина. На въпроса коя е страната, където не са били и най-вече желаят да отидат, те единомислещо дават отговор Япония.

Номадският метод на живот обаче не всеки път е толкоз сантиментално нехаен. " Липсва ни да сме част от общественост, приятелите ни да се познават и да се събираме дружно. С някои от най-близките ни другари се виждаме вероятно един път в годината ", споделят те. Изморителна е и непрекъснатата организация в коя страна ще отидат, по какъв начин ще се придвижат, къде ще отседнат и така нататък Затова постоянно назовават планирането на пътуванията им втора работа. Въпреки това Фарис и Роузи Якоб не престават да избират хотела пред дома, споделените работни пространства пред офиса и дребния екип през огромната корпорация, като точно това подхранва пристрастеността им към рекламата.

*В диалога с Фарис Якоб и Роузи Якоб взе участие и Георги Гавазов, създател на the other half.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР