Според Фандъкова хората в София получават най-добри доходи в сравнение

...
Според Фандъкова хората в София получават най-добри доходи в сравнение
Коментари Харесай

Фандъкова предложи увеличение на данъците за по-стари и мощни коли

Според Фандъкова хората в София получават най-хубави приходи спрямо другите градове и по тази причина " надали ще се откажат от автомобила "

© Надежда Чипева Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в Наредбата за локалните налози, съгласно която от идната година притежателите на коли с евростандарти от 0 до 4 ще заплащат с сред 7 и 40 лева повече. Данъкът ще се вдигне и според от мощността на колата, като това визира всички коли с мощ над 74 киловата (kW).

Ако предложенията бъдат признати от общинския съвет в края на годината, в София ще има и нарастване на налога върху възмездно добитото имущество - при покупко-продажби с парцели, коли и така нататък той ще нарасне от 2.5 на 3%, разгласи кмета на София. Такса " боклук " и данъкът върху недвижимите парцели няма да се усилват.
Като причина за измененията Фандъкова напомни предизборното си заричане да вземе ограничения за по-добро качество на въздуха, както и потребността от по-добра инфраструктура в кварталите. Сега Столичната община чака да събере от по-високите налози за МПС към 18 млн. лева, които да влага в " по-добър довеждащ градски превоз и градско озеленяване ". Други 20 млн. лева повече ще има от налога върху покупко-продажбите, които пък ще се влагат в поправки на квартални улици и тротоари. Половината от събраните средства ще отидат непосредствено при районните кметове, което пък е проблясък в посока обещаната децентрализация на ръководството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стара и скъпа

Промяна при коефициента за екологичност

Увеличаване

Промяна при коефициента за екологичност

Преглед на оригинала [Столична община] Смаляване

Собствениците на колите с екологични стандарти евро 0, 1 и 2 ще заплащат с до 40 лева повече, а тези на колите със стандарти 3 и 4 - със 17 лева Въпреки че усилва данъкът за по-старите и замърсяващи коли, Фандъкова няма да подтиква жителите да купуват нови коли, защото при тях данъкът не понижава.

Така да вземем за пример за кола с мощ 103 kW, която е създадена преди 7 години и има стандарт евро 5, следващата година ще се дължи към 110 лева Ако автомобил със същата мощ е със стандарт евро 3, ще плащате близо 130 лева

Промяна на коефициента за мощността

Увеличаване

Промяна на коефициента за мощността

Преглед на оригинала [Столична община] Смаляване

Сумата на налога пораства фрапантно с мощносттФба на колата. Така да вземем за пример автомобил със стандарт Евро 5, само че с мощ на мотора 140 kW, ще плащате годишен налог към 190 лева, а в случай че колата е по-стара, да вземем за пример от 2008 година, налогът ще е 238 лв.. (Сумите не са напълно точни, тъй като общинският съвет още не е дал своя вот каква да бъде цената за 1 kW мощ. Сметките са на база миналогодишните ставки и плануваното нарастване на коефициента.)

Какви ще са измененията в налога за кола с мощ 140 kW

Увеличаване

Какви ще са измененията в налога за кола с мощ 140 kW

Преглед на оригинала [Столична община] Смаляване

Колко ще бъдат наранени

Собствениците на по-нови коли, със стандарти 5 и 6, също ще заплащат повече, в случай че мощността на мотора им е над 74 kW. От общо 787 хиляди регистрирани коли в София 180 хиляди са с такива стандарти, уточни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Според него към 360 хиляди автомобила няма да бъдат наранени от нарастването на коефициента за мощността, само че пък в тази численост влизат и такива коли, чийто налог ще се вдигне поради екологичния стандарт.

Заради неефективния надзор обаче остава казусът с всеобщото унищожаване на катализатори и филтри за твърди частици, което де факто прави дизелите още по-вредни.След измененията, влезнали в действие през 2019 година, данъкът се дефинира въз основата на три съставния елемент - възрастта на колата (коефициентът е избран със закон), както и от мощността и екологичния стандарт, които се дефинират с решение на общинския съвет).
" Увеличението е минимално. Не чакаме хората да не помнят за автомобила си, а по-скоро желаеме да подобрим градския и довеждащия превоз с новата инвестиция. Видяхте какво стана в Букурещ - там сумите, които заплащат притежателите на по-замърсяващи коли, са съществено увеличени. Ние желаеме да вървим в тази посока и планираме да стартираме полемика по този мотив. Но това е една дребна стъпка в вярната посока ", разяснява Фандъкова.

Сделките нарастват

Фандъкова предложи и нарастване на налога за придобиване на имущество, който най-много визира покупко-продажби с парцели и коли. От 2.5% до момента той нараства на 3% от материалния интерес. По думите на кмета в София се подписват към 115 хиляди такива покупко-продажби годишно, като половината от тях са на стойност 2 хиляди лева Въпреки това при договорка с парцел на стойност 100 000 евро нарастването на данъка ще е 500 евро - от 2500 до 3000 евро, а при кола за 10 000 лева - с 50 лева (от 250 до 300 лева).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР