Според европейските здравни органи на този етап те са подходящи

...
Според европейските здравни органи на този етап те са подходящи
Коментари Харесай

EMA не препоръчва 4-та доза ваксина срещу Covid-19

Според европейските здравни органи на този стадий те са подобаващи единствено за хора над 80 години

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) и работната група за Covid-19 (ETF) на Европейската организация по медикаментите (EMA) стигнаха до заключението, че е прекомерно рано да се обмисли потреблението на четвърта доза ваксини против Covid-19 (Comirnaty на Pfizer и Spikevax на Moderna) в общия проект население.

И двете организации обаче се съгласиха, че четвърта доза (или втори бустер) може да се дава на възрастни на възраст 80 и повече години след обзор на данните за по-високия риск от тежък Covid-19 в тази възрастова група и отбраната, обезпечена от четвъртата доза.

ECDC и EMA също по този начин означиха, че понастоящем няма ясни доказателства в Европейски Съюз, че отбраната на имунизацията против тежко заболяване понижава доста при възрастни с естествена имунна система на възраст от 60 до 79 години и по този метод няма ясни доказателства в поддръжка на незабавната приложимост на четвърта доза. Властите ще продължат да следят данните, с цел да дефинират дали има възходящ риск от тежко заболяване измежду имунизираните.

Ако актуалната епидемиологична обстановка се промени и се появят нови сигнали, може да се наложи да се обмисли четвърта доза в тази възрастова група. Междувременно националните управляващи също ще вземат поради локалните данни, с цел да решат дали да употребяват четвърта доза при хора с по-висок риск.

За възрастни под 60 години с естествена имунна система понастоящем няма безапелационни доказателства, че отбраната на имунизацията против тежко заболяване понижава или че има добавена стойност от четвърта доза. Тъй като акциите за реваксинация могат да стартират през есента, управляващите ще обмислят най-хубавото време за спомагателни дози, евентуално като се възползват от обновените ваксини.

Досега не са се появили опасения за сигурността от изследванията за спомагателни бустери.

Ваксинацията против Covid-19 остава най-ефективният метод за попречване на тежко заболяване по време на актуалната пандемия, в това число тежко заболяване, породено от разновидността Омикрон.

ECDC и EMA приканват жителите на Европейски Съюз да попълнят своите графици както за първичната, по този начин и за бустерната имунизация в сходство с националните рекомендации. Към края на март 2022 година 83% от възрастните са получили цялостна първична имунизация и единствено 64% са получили бустер доза.

Какво споделят доказателствата за вторите бустерни дози?

Доказателствата за резултатите от четвърта доза идват значително от Израел, където данните демонстрират, че втори бустер, прибавен минимум 4 месеца след първия бустер, възвръща равнищата на антителата, без да поражда нови опасения за сигурността. Данните също по този начин допускат, че втори бустер обезпечава спомагателна отбрана против тежко заболяване, макар че продължителността на изгодите към момента не е известна и доказателствата към момента са лимитирани.

Други фактори, които би трябвало да се вземат поради при акциите за имунизация

Националните управляващи в Европейски Съюз вземат дефинитивни решения за въвеждането на ваксини, в това число бустерни дози, като вземат поради фактори като разпространяването на инфекцията, резултатите от Covid-19 в разнообразни популации и появяването на нови разновидности.

ECDC и EMA ще продължат да преглеждат наличните доказателства за успеваемостта на имунизациите против Covid-19 и надлежно да актуализират рекомендациите си. EMA също по този начин ще прегледа всички нововъзникващи данни за сигурността и успеваемостта на бустерните дози с оглед актуализиране на продуктовата информация за имунизациите против Covid-19, където е използвано.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР