Според Еленко Божков трябва да се търси възможност за подновяване

...
Според Еленко Божков трябва да се търси възможност за подновяване
Коментари Харесай

Валентин Николов: Няма как да минем без посредници за газа

Според Еленко Божков би трябвало да се търси опция за възобновяване на договарянията с "Газпром "

"Няма закрепена цена за доставка на газ, а единствено съответна формула за пресмятане. Петков няма по какъв начин да се е договорил с добивната компания, тъй като цената се образува след идване на газа на пристанище. Няма по какъв начин да минем без медиатори ". Това съобщи някогашният началник на БЕХ Валентин Николов за "Твоят ден " по

Според него двата кораба, които се приготвят за доставка на газ у нас са предоставени на България със суапови покупко-продажби. "4 пъти министърът на енергетиката беше в Азербайджан без да реализира нищо. Цялото количество газ може да бъде купено, само че не всичкото ще е на цена по контракт. Ще бъде на пазарна цена, незнайна за никой. Ако се върнем към "Газпром " ще бъде оскърбление ", разяснява той.

От своя страна енергийният специалист Еленко Божков заяви, че Гърция вози 90% от суровия нефт, който добива Русия. "Те заплащат по DVP скица - в долари, които се превалутират в рубли. Газът, който влиза у нас отново е съветски, 35 млн. влиза у нас, 4-5 млн. остава в България. 72 $ е облагата от втечняването ", уточни той. И добави, че би трябвало да се търси опция за възобновяване на договарянията с "Газпром ".

"Цената на газа доста зависи от това по какъв начин ще се развие войната в Украйна. У нас обаче критериите за скъпо са разнообразни. Със сигурност ще има растеж в цените на тока, газа и парното ", предвижда Божков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР