Според експресните оценки на НСИ реалният растеж на БВП през

...
Според експресните оценки на НСИ реалният растеж на БВП през
Коментари Харесай

Mакроикономическата ситуация в България продължава да се подобрява

Според експресните оценки на Национален статистически институт действителният напредък на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2017 година доближи 3.9% на годишна база. „ Най-значителният съставен елемент на Брутният вътрешен продукт от страна на търсенето - крайното ползване (68.9% от БВП), набъбна с 4.6% на годишна база.

По-малкият съставен елемент - брутното формиране на главен капитал (18.3% от БВП), се усили с 4.2%. Третият съставен елемент на Брутният вътрешен продукт - чистият износ бе позитивен (12.8% от БВП), като в неговите рамки износът набъбна с 6.2% на годишна база, до момента в който вносът също се усили, само че по-бавно - с 4.4% ", разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. Екипът на банката разгласява постоянния си стопански преглед с коментар на данните, налични към началото на декември.

От страна на предлагането, през третото тримесечие продукцията на промишлеността набъбна с 3.4% на годишна база. От съставените елементи й добивната индустрия се увеличи със 7.7%, преработващата индустрия - с 4.6%, а производството на електро-, топлоенергия и газ означи намаляване с 2.8%.

Коефициентът на претовареност набъбна с 3.3 пр.п. на годишна база през третото тримесечие и доближи 53.2%. От своя страна коефициентът на безработица понижа с 1.3 пр.п. за интервала до 5.8%. „ Двата индикатора отразяват позитивната динамичност на Брутният вътрешен продукт през тримесечието, като се чака те да продължат гладко да се усъвършенстват. ", продължи Калчев.

Средната работна заплата се увеличи с 96 лева, от 941 лева през третото тримесечие на 2016 година на 1037 лева през същото тримесечие на 2017 година, в следствие от растежа на стопанската система за интервала. Ръстът в обществения бранш беше със 77 лева, а в частния със 102 лева Въпреки това междинната работна заплата в обществения бранш (1050 лева.) остана по-висока от тази в частния бранш (1033 лева.).

И през октомври 2017 година позитивното бюджетно салдо продължи да нараства на месечна база, достигайки 2.5 милиарда лева (3.4 милиарда лева към октомври 2016 г.). Този растеж се случи макар по-бавната годишна динамичност на общите държавни доходи - с 3.1%, от тази на общите разноски - със 7.3% по отношение на октомври 2016 година „ Тази динамичност на разноските отразява засиления обществен ангажимент, деклариран от страната спрямо миналата година, като тази наклонност ще продължи с Бюджет 2018 година ", добави още Емил Калчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР