Според експерти след ковид престоя“ повишените икономически апетити на Китай

...
Според експерти след ковид престоя“ повишените икономически апетити на Китай
Коментари Харесай

Драконът атакува: Китай взе последното от Европа и едва ли ще го върне

Според специалисти след „ коронавирус престоя “ нарасналите стопански апетити на Китай ще изстрелят цените на петрола и газа до нови висоти. Това не предвещава нищо положително за Европа: поскъпналото гориво няма да е задоволително за всички. Водещи търговци обявиха, че са подготвени да усилят доставките от Русия, до момента в който не бъдат " погълнати " от Пекин. Но наподобява, че суровините към този момент са разграничени.

Излизане от зимен сън

През цялата предходна година Европейският съюз се бореше с енергийната рецесия: запасявайки се от петрол и газ, пробвайки се да понижи потреблението, да спести пари. Преживя зимата без необикновен потрес, значително с помощта на Китай. Фабрики и фабрики стопираха в карантинираните градове, икономическият напредък се забави внезапно - Китай доста понижи вноса на енергийни запаси.

Сега политиката на нулева приемливост е отстранена. Производството се рестартира, строителството се ускори, пътникопотокът и превозът се усилиха. Нефтопреработвателният бранш набира скорост. Експертите чакат нарастване на потреблението на първични материали.

Анализатори описаха сюжет за " бърз напредък " за китайската стопанска система, основан на възобновяване на промишлеността посредством увеличени разноски за инфраструктура. „ Брутният вътрешен продукт ще добави 7% през 2023 година и 5,5 % през 2024 година “, се споделя в отчета на „ Ууд Маккензи “.

„ Отварянето “ на Китай след ковид ще бъде „ най-големият мотор на търсенето “, споделят специалисти. Те пресмятат, че международното търсене на нефт ще се усили с 2,6 милиона барела дневно тази година, като Китай ще вземе един милион.

В очакване на недостиг

А Русия понижава доставките. Това значи, че ще има недостиг и котировките ще порастват. През втората половина на годината - до 90 $ за барел.

Таванът на цените, въведен от Запада за съветските първични материали, не проработи. Въздействието на тавана на цените върху петрола и петролните артикули се оказа доста по-малко от предстоящото заради покупко-продажби за подмяна “, обявиха анализаторите на „ Кеплер “.

Същото е ситуацията и с газта. Пробивът на китайската стопанска система ще ускори конкуренцията. Китай ще купува от ден на ден и повече синьо гориво. Но опциите на Европа, която изисква голямо количество ВПГ от различни източници, ще намалеят. Напълването на хранилищата за идната зима ще бъде доста по-трудно.

Усвоени размери

През януари-февруари Русия е преди всичко по доставки за Китай, измествайки Саудитска Арабия, Катар и Туркменистан.

През предходната година 15,5 милиарда кубични метра са били изпомпвани в Китай посредством „ Силата на Сибир “. За съпоставяне през 2020 година размерите бяха 4,1. С осъществяването на плана се планува размерите да се усилват годишно до постигане на потенциал от 38 милиарда кубически метра до 2025 година

„ Китайският вектор “ включва два перспективни маршрута: от Далечния изток и през Монголия. По първия беше подписан контракт за 10 милиарда кубически метра годишно, вторият - за 50 милиарда - се създава.

Китайската стопанска система е мощно подвластна от вноса на сила: до 72% от петрола и 45% от газа идват от чужбина.

Обратен резултат

Русия няма от какво да се тормози: отстъпката се компенсира от увеличените размери.

Както заяви министърът на енергетиката Николай Шулгинов в края на март, Москва съумя изцяло да преориентира износа и да избегне криза заради наказания.

Доставките за Индия са се нараснали 22 пъти. Китай закупи към 67 милиона тона нефт за една година - съвсем една трета от целия експорт. От тях 40 милиона тона са пристигнали по тръбопроводи, 26 - по море. През 2023 година китайците ще купуват още повече.

Освен това Москва се концентрира освен върху Азия, само че и върху Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

В резултат износът се е нараснал с 4% през 2022 година Приходите на годишна база прибавиха съвсем една четвърт и доближиха 220 милиарда $, което е покрай историческия най-много.

В Европа обаче трафикът по тръбопроводите е понижен до най-ниското си равнище от средата на 80-те години (минус 50%). Тази година, предизвестява Международната организация по енергетика, ще намалее с още 40% или ще спре изцяло. Според „ Евростат “ делът на Русия на европейския петролен пазар е понижен от 31 на 4%.

Санкциите имаха дребен резултат. Така през януари износът е намалял единствено със 160 хиляди барела дневно, макар че Западът очакваше да извади от пазара съвсем три милиона.

През второто тримесечие, съгласно прогнозите на Международната организация по енергетика, ще има недостиг на пазара. Драконът подвига глава, а горивото като че ли не стига за всички. Нова рецесия заплашва Европа през лятото.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР