Според експерти не е имало шанс мантинелата да възпре връхлитащия

...
Според експерти не е имало шанс мантинелата да възпре връхлитащия
Коментари Харесай

Експерти: Мантинелата не можеше да спре ТИР-а на „Тракия”

Според специалисти не е имало късмет мантинелата да възпре връхлитащия в другото платно турски ТИР при тежката злополука на автомагистрала Тракия, при която починаха 5 души, а други 6 бяха ранени.

Смисълът на ограничаващата система не е да спре транспортното средство, а да ограничи навлизането му. Всяко прекъсване при избрана тежест ще докара до контузии на хората в транспортното средство ”, уточни инж. Иван Петков от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " пред Българска национална телевизия. По думите му мантинелата се пресмята по този начин, че избран товар да може да бъде арестуван на несъмнено разстояние, само че това не може да стане при сходен тежкотоварен автомобил.

Автомобилният играч доцент Димитър Илиев беше безапелационен, че при тази злополука жертвите не са имали никакъв късмет, защото това е " 40-тонно желязо, преграда, което безусловно те връхлита от отсрещното платно, без ти да очакваш, движейки се със 140, което е ограничаването на автомагистралата. Реално тези хора са били обречени " . Що се отнася до мантинелата, Илиев я дефинира като „ изгнило желязо ”, което е било елементарно да се скъса. Той добави, че и при устойчиво оборудване, сходно развиване на събитията е било неизбежно поради тежестта на тира.

Инж. Петков означи, че безспорно неналичието на ограничаване за придвижването на тирове в почивните дни е направила допустимо наличието на камиона на автомагистралата по това време, само че това не е повода за случая, която все още остава неразбираема.

Доц. Илиев добави, че специалността на водача на камион е доста тежка. " Шофьорът е лимитиран и следен отвред, имаш право да шофираш 4 часа, задължен си да почиваш половин час, да караш нови 4 часа, след което наложително би трябвало да спиш 8 часа или да почиваш 8 часа ", описа той. И обясни, че когато тези хора пътуват сами, нямат сътрудник, с който да се сменят, осъществяването на тези правила става съвсем невероятно . По тази причина е мъчно и да се каже какво е довело до въпросния случай.

По отношение на пътния сектор, където е станала злополуката, Димитър Илиев удостовери, че там би трябвало да се вземат незабавни ограничения за ремонт на пътя, защото там ограничаването е 90 км/ч, а дясната лента на процедура не може да се употребява, тъй като е в доста неприятно положение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР