Според еколози и неправителствени организации, Черно море е екологично неблагоприятно.

...
Според еколози и неправителствени организации, Черно море е екологично неблагоприятно.
Коментари Харесай

Черно море било екологично неблагоприятно

Според еколози и неправителствени организации, Черно море е " екологично неподходящо " .

Учените от Института по океанология във Варна работят по планове за смяна на законодателството, свързани с морските боклуци, заяви Българска национална телевизия.

Доц. доктор Виолин Райков, Институт по океанология-Варна изясни, че под " екологично неподходящо " се визират най-много нефтопродуктите . Ако има канара за замърсяването на моретата, сходна на десетобалната по Рихтер за земетресенията, съгласно учените степента за Черно море е към 7, добави той.

Други ще кажат, че е 9. Не, има по-замърсени морета, има по-замърсени океани, даже Черно море има по-скоро усъвършенстване от 70-те, 80 -те години до наши дни. Въпреки способността на Черно море да се чисти единствено това, че е затворено, се оказва отрицателен фактор, разяснява Райков.

Остава хората по-малко да го замърсяват, би трябвало да се понижи битовата химия, сподели доцент доктор Виолин Райков, Институт по океанология-Варна.

Най-срещаните боклуци, плаващи по повърхността на морета и океани, са от пластмаса. Много от тях попадат във водните басейни поради безгрижие.

Международният план " МЕЛТЕМИ ", по който работят учените от Института по океанология, им дава опция да обсъдят с всички заинтригувани страни законодателен пакет от ограничения, с цел да се търсят източниците на замърсяване и пътищата, по които отпадъците попадат в морето.

Припомняме за проблема с Варненското езеро, което провокира всеобщо негодуване освен от страна на жителите, само че и от страна публичното внимание.

На 28 май бе обявено за фекални води, които се изливат във Варненското езеро.

През март бе открито, че повреда е повода за отпадните води във Варненското езеро.

След голям брой сигнали в обществените мрежи Окръжната прокуратура във Варна се зае да ревизира за замърсяване на Варненското езеро поради пресечен напорен водопровод.

На 19 юни завариха авариралия водопровод във Варненското езеро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР