Според екоактивистката предаването на болести от животните на хората се

...
Според екоактивистката предаването на болести от животните на хората се
Коментари Харесай

Грета Тунберг се захвана и с производството на храни

Според екоактивистката предаването на заболявания от животните на хората се дължи на неправилни селскостопански способи

Шведската екоактивистка Грета Тунберг прикани за смяна в метода на произвеждане и консумация на храни, с цел да бъдат преборени три закани, пред които е изправен светът, написа " ".

" Климатичната рецесия, екологичната рецесия и здравната рецесия, всички те са взаимосвързани ", съобщи Тунберг във видео, оповестено в формалния й профил в Туитър в събота по случай Международния ден на биологичното многообразие.

Фокусът върху храните и гореспоменатите три рецесии са нов претекст в изявленията на Тунберг, която нормално насочва вниманието си върху бездействието на политиците и въглеродните излъчвания от използването на изкопаеми горива.

В оповестеното видеопослание на Тунберг тя декларира, че отрицателните резултати на настоящето селско стопанство, измежду които са климатичните промени и появяването на заразни заболявания като COVID-19, ще бъдат преодолени, в случай че се промени методът на произвеждане и консумация на храни.

" Връзката ни с природата е нарушена. Връзките обаче могат да се трансформират ", споделя Тунберг.

" Следващата пандемия може да бъде доста, доста по-лоша, само че ние можем да се променим ", споделя още екоактивистката.

Според Тунберг предаването на заболявания от животните на хората се дължи на неправилни селскостопански способи.

„ Начинът, по който обработваме и третираме природата, като изсичаме гори и унищожаваме местообитанията, ние сътворяваме съвършените условия заболяванията да се трансферират от едно животно на друго - и на нас “, сподели 18-годишната активистка.

„ Милиони са умряли от COVID-19, Зика, Ебола, Западнонилската тресчица, ТОРС – Тежък изострен респираторен синдром, MERS - Близкоизточen респираторен синдром, ХИВ-СПИН “, сподели тя, изброявайки зоонозни болести, които са се трансферирали от животни на хора.

Световната здравна организация счита, че коронавирусът, който аргументи пандемията от ковид-19, евентуално е бил предаден от прилепи на индивида чрез друго животно. Учени регистрират, че 60 % от заразните заболявания, появили се от 1990 до 2004 година, са предадени на хората от животни.

Тунберг приказва и за последствията от производството на храни върху околната среда. По думите й в случай че продължаваме да си набираме храна както до момента, ще унищожим и местообитанията на множеството диви растения и животни, а по този начин ще причим и тяхното изгубване.

" Те са нашата система за поддържане на живота - в случай че ги загубим, и ние ще бъдем изгубени ", споделя тя.

Според нея, в случай че диетата е основана на растенията, това може да предотврати изпускането в атмосферата на до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

" Ако преминем на диета, основана на растения, ще можем да се изхранваме от надалеч по-малко земя и природата ще може да възвърне ", счита Тунберг.

Тя прикани хората да спрат да водят " война с природата ".

Нейните мнения идват на фона на възходящото търсене с международен мащаб на опция на месото поради терзания, свързани със здравето на животните, биологичното многообразие и положението на околната среда.

В Германия общата стойност на месото, създадено в страната, е спаднала през 2020 година, демонстрират данни, оповестени от Федералната работа за статистика на страната, цитира Дойче Веле.

Междувременно производството на вегетариански и вегански заместители в страната е повишено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР