Според ЕК в двата региона, в които са Марица и

...
Според ЕК в двата региона, в които са Марица и
Коментари Харесай

Кой ще вземе 1.7 милиарда евро

Според Европейска комисия в двата района, в които са " Марица " и " Бобов дол ", са застрашени работните места на 14 хиляди души

© Цветелина Белутова " Марица " и " Бобов дол " са в двата района, които съгласно Европейската комисия (ЕК) би трябвало да получат помощ за прехода си към нисковъглеродна стопанска система. Те ще могат да разчитат на плануваните общо 1.710 милиарда евро за интервала 2021-27 година, с които да се реализира по-плавно прекосяване на стопанските системи на районите на нови релси. Това излиза наяве от оповестения през днешния ден отчет за България в границите на Европейския учебен срок (процес за съгласуваност на икономките на страните членки). Средствата се образуват от плануваните за България във Фонда за обективен преход 458 млн. евро, които София би трябвало да добави с още средства от кохезионните си фондове и национално съфинансиране.

Средствата, несъмнено, ще постъпят в България, в случай че страната не се откаже от " Зеления пакт ", препоръчан от Европейската комисия. Той най-общо цели да форсира изхода на европейските стопански системи от фосилните горива, само че за сметка на това най-засегнатите от този преход да получат финансова инжекция. В последните седмици обаче министър председателят Бойко Борисов на няколко пъти сподели, че, в случай че няма консенсус, страната може да се откаже от договорката " климат против пари ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За равномерен излаз

Изборът на райони не е непредвиден - там е съсредоточена българската въглищна промишленост и засегнатите от последователно стесняване на въгледобива ще бъдат най-вече. Тепърва България може да изиска да включи в програмата и други райони - да вземем за пример с циментова индустрия, която също е огромен емитент на парникови газове. Ненапразно в този момент Европейска комисия е оставила много неразбираеми географски контури на районите, които могат да получават помощ от Фонда за обективен преход. За да могат да бъдат отпуснатите средствата обаче, България и Европейска комисия ще би трябвало да договорят специфични проекти и през днешния ден еврокомисията също разгласява насоки защо могат да бъдат изразходвани фоновете. Тези диалози са стартирани през март.

От Европейска комисия категорично прецизират, че проектите би трябвало да са ориентирани към равномерен " излаз от въглищата ", като за това обаче не се дава избран период. Той най-вероятно ще пристигна идната седмица, когато Европейската комисия ще предложи така наречен климатичен закон, чиято цел е да направи от Европейски Съюз първият въглеродно безпристрастен район до 2050 година След приемането на този правилник, който се поддържа от болшинството страни членки, той ще стане и част от националното законодателство на България и Европейска комисия ще може да стартира процедури за нарушавания, в случай че страните не следват климатичните цели на Европейски Съюз.

За какво са средствата

Според насоките на Европейска комисия средствата от Фонда за обективен преход средствата могат да се употребяват по три посоки: подкрепяне на дребни и междинни предприятия за икономическа диверсификация на районите и подкрепяне намирането на работа за освободените работници; вложения в чисти технологии (включително енергийни) и софтуерен трансфер към енергоемките предприятия (например в металургията); и трето, справяне с последствията от въгледобива. С две думи, средствата не са планувани за построяването на огромни нови мощности. Според Европейска комисия в двата района са застрашени работните места на 14 хиляди души (основно в мините, само че не и в ТЕЦ), 1500 от които в Бобов дол. Вероятно и в такава съразмерност ще бъдат разпределени парите от фонда.

Все още точната сума във Фонда за обективен преход не е ясна. Преговорите по многогодишния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-27 година не престават (миналата седмица за следващ път се стигна до блокаж сред страните членки) и натискът е за стесняване на заложените от Европейската комисия средства в проектобюджета. Полша също така дава сигнали, че може да се откаже от " Зеления пакт " и да се стигне до преразпределение на плануваните за нея два милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР