Според един от най-известните арабски учени - лечителят Ибн Сина,

...
Според един от най-известните арабски учени - лечителят Ибн Сина,
Коментари Харесай

Авицена за съня

Според един от най-известните арабски учени - лечителят Ибн Сина, прочут и като Авицена, сънят укрепва естествената мощ на организма, успокоява душата и усилва силата й. По време на сън храната се смила, изчезва умората.

Когато умереният сън е комбиниран с уравновесени по количество и качество течности, то той работи овлажняващо и затоплящо. Такъв сън е най-полезен за старите хора, тъй като съхранява влагата в тях.

Ако преди сън минете през баня, след цялостното мелене на изядената храна и щедро полеете главата си с топла вода, това ще помогне да заспите и да се радвате на здрав сън.

Според Авицена здравите хора би трябвало да обръщат нужното внимание на съня. Техният сън би трябвало да е сдържан по време, а не прекомерно дълъг, само че също по този начин би трябвало да се пазят и от вредите на безсънието върху мозъка и целия организъм.

 Авицена за съня

Най-добрият сън е дълбокият сън и този след спускането на храната от горната част на стомаха. Действително сънят преди настъпване на това положение е нездравословен по доста аргументи.

Той е противен, накъсан, човек безпокойно се мята и върти в съня си, което е нездравословно и трудно. Спането на празен корем също не е добре, защото отслабва силите.

Вредно е обаче и спането на цялостен корем, преди храната да се е спуснала надолу, защото сънят няма да е бездънен, а по-скоро неспокоен.

Спането денем също не е целесъобразно, защото провокира появяването на заболявания, въздейства зле на цвета на кожата и прави индивида по-мързелив.

Най-доброто състояние на тялото по време на сън е когато при заспиване човек лежи на дясната си страна. Ако заспивате по стомах, това ще помогне на храносмилането.

Спането по тил не е положително, защото този сън е нездравословен за здравето и подготвя индивида към неприятни и съществени болести като заболявания на сърцето, парализа и нощни кошмари.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР