Според две нови проучвания, притежанието на куче вероятно удължава живота

...
Според две нови проучвания, притежанието на куче вероятно удължава живота
Коментари Харесай

Инфарктът, сърдечният удар, кучетата и как домашните любимци удължават живота ни

Според две нови изследвания, притежанието на куче евентуално удължава живота на хора, които са претърпели сърдечен удар или инфаркт и живеят сами. Новите данни надграждат резултатите от предходни проучвания, които показват изгодите за сърдечно-съдовата система от наличието на този домакински любим в всекидневието ни.

Трябва да се има поради, че двете изследвания не могат изрично да потвърдят, че притежанието на куче директно намалява смъртността, само че подсказват, че евентуално е тъкмо по този начин.

Известно е, че обществената изолираност и заседналият живот водят до влошено здраве, а съществуването на куче в живота ни дава мотив за доста придвижване и другарство с други притежатели на кучета, като в допълнение към това намалява и кръвното налягане. Всичко това води до по-добро качество на живот и по-крепко здраве.

Тези наблюдения са подтикнали и учените да ревизират по какъв начин кучето повлиява здравето ни.

В изследването взели присъединяване шведи на възраст 40-85 години, които са претърпели инфаркт или инсулт сред 2001 и 2012 година Те сравнили здравословното положение и смъртността на притежателите на кучета измежду тях с тези на пациентите, които нямат куче. И открили, че:

рискът от гибел при пациентите, които имат куче, претърпели са сърдечен удар и живеят сами, е с 33% по-нисък; при тези от тях, които живеят с сътрудник или дете, е с 15% по-нисък от риска, на който са подложени хората без кучета.
рискът от гибел при пациентите, претърпели инсулт, имащи куче и живеещи сами, е с 27% по-нисък, а при тези, които живеят и с най-малко още един човек - с 12% по-нисък.
Учените открили още, че рискът от гибел заради каквато и да е здравословна причина при притежателите на кучета също е по-нисък. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР