Според думите на експертите, такова бързо топене те виждат за

Според думите на експертите, такова бързо топене те виждат за ...

Учените установиха нещо катастрофално, което се е случило в Гренландия.

Според думите на експертите, такова бързо топене те виждат за първи път в цялата историята на наблюденията, започнали през 1950 г., от когато учените са започнали да проследяват годишната загуба на ледена маса. 60 процента от повърхността на ледения щит на Гренландия се е стопил с един милиметър в дълбочина.

През 2012 г. топенето обхванало 97 процента от ледената покривка, но този път изследователската станция Summit Station, разположена в най-високата точка на Гренландия, регистрира висока температура на въздуха с рекордна продължителност. За цялата 2019 г. досега са се стопили  248 милиарда тона лед, което е близо до рекорда за 2012 г. (250 милиарда тона).

Вълната с горещ въздух, която предизвика жегата в Европа, повиши температурата в Гренландия с 15-30 градуса над средната. В същото време разтопената вода намалява албедото (способността да отразява слънчевата светлина) на ледената повърхност, което допълнително засилва процеса на топене. Поради тази причина Арктика е един от най-уязвимите региони за глобално затопляне.

Превод и редакция: БЛИЦ

 
 

Източник: blitz.bg