Според докторът от Оксфордския институт Петър Марков досегашната липса на

...
Според докторът от Оксфордския институт Петър Марков досегашната липса на
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Досегашната липса на коронавирус у нас беше аномалия

Според докторът от Оксфордския институт Петър Марков досегашната липса на болестта у нас е била особеност, а случаите в прилежащите страни били преподставка за разпространяването. Отдалечеността на случаите от северната част на страната ни от Гърция, откъдето съгласно премиера е така наречен нулев пациент, не било извънредно.

Снимка: bTV

„ Къде тъкмо в България поражда случай е по-скоро обвързвано с това от кое място пътуват хора - от и за инфектирани места, ние не можем да знаем хората къде пътуват по работа и от кое място са. Тоест, тука не бих споделил, че директната географска непосредственост с мястото, откъдето е пристигнала инфекцията, е толкоз значима, колкото маршрутите на хората. Ние знаем, че Италия е по-далече от Гърция, само че тя е по-вероятно място, откъдето може да е пристигнала инфекцията “, счита Марков.

Според него би трябвало да се реши дали случаите са в относително положително здравословно положение:

Снимка: bTV

„ Защото към момента не са зародили тежки признаци или тъй като са почнали да се възвръщат. Стадият на заболяване при първите открити случаи в епидемията може да бъде значима индикация от какъв брой време има рзапрстораняване на заболяването на място. Ако ние откриваме хора, които са били инфектирани преди да речем 2 или 3 седмици - изключително такива, които не са пътували в България, това значи, че преди 2 или 3 седмици е имало заразни хора, които да ги заразят “, сподели експертът.

Снимка: bTV

Ако това бъде потвърдено, Марков предвижда доста повече доказани случаи в най-скоро време. Коронавирусът мъчно би се комбинирал със сезонния грип, само че епидемията тества здравната система.
Ангел Кунчев: Пациентите с ковид в Плевен и Габрово се усъвършенстват Не би трябвало да се взимат ограничения, които ще блокират стопанската система, тъй като както е пристигнал, коронавирусът по този начин и ще си отиде, съобщи основният държавен здравен контрольор
„ Важният резултат от зараза от грип Б е че това ще упражни напън върху потенциала на лечебните заведения, на отделенията, на инфекциозните отделения и отделенията за лекуване на по-тежко заболели хора в тези случаи, в които има затруднения. Ние по този начин или другояче към този момент имаме зараза, която води до заболяване на доста хора и в случай че от горната страна на нея имаме зараза, която е от различен тип вирус, която също ще стартира да разболява хора - това ще е основният проблем. Добрата вест е, че предварителната защита за единия вирус е тъкмо същата, каквато е предварителната защита за другия вирус. Така че в случай че взимаме ограничения, то ние по едно и също време ги взимаме и против двата вируса - и против двете евентуални епидемии. Друг доста значим въпрос е да се контролира готовността да се лекуват тежко заболели. Засега ние нямаме доста открити случаи, само че в случай че се случи отрицателен сюжет, при който стартират доста бързо да нарастват случаите, то ние ще стартираме да имаме и хора, някои от които и тежко заболели. Това значи, че би трябвало да има потенциал в огромните градове, освен в София от отделения за интензивно лекуване, които са в изолираност “, счита Марков.
Заради ковид: Министерство на здравеопазването разпореди да не се посещават кина и театри у нас Спортните мероприятия да се организират без аудитория, разпореждат от министерството
Ключова в битката с разпространяването в страната е оптималното понижаване на контактите, а другите резултати в тестванията на едни и същи пациенти не били притеснителни.

„ Никой тест не е съвършен. Различните проби употребяват друга методология и всеки тест има % от случаите, в които не улавя инфекцията. И тъкмо по тази причина сътрудниците както виждам вършат 2 даже 3 теста за всеки пациент, тестванията не са идеални “, изясни още експертът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР