Според доклада на организацията “Оксфам най-богатият 1% от населението произвежда

...
Според доклада на организацията “Оксфам най-богатият 1% от населението произвежда
Коментари Харесай

Най-богатият 1% от населението произвежда най-много въглеродни емисии |

Според отчета на организацията “Оксфам ” най-богатият 1% от популацията създава над два пъти повече въглеродни излъчвания, в сравнение с най-бедната половина от международното население, предава Българска телеграфна агенция. Докладът се разгласява директно преди годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, която ще се организира идната седмица.

Докладът се базира на данни, събирани в интервала от 1990 до 2015 година, интервал, в който нездравословните излъчвания в международен мащаб са се нараснали двойно.

Според “Оксфам ” най-богатият един % от популацията - или 63 млн. души, са виновни да 15 % от международните излъчвания за тези 25 години. Ной-богатите 10 % от популацията пък са произвели за над половината - 52 % от въглеродните излъчвания за този интервал. За сравнетие, за същия интервал по-бедната половина от международното население е произвела единствено 7% от въглеродните излъчвания.

Експертът по обществени неравенства в “Оксфам-Германия ” Елен Емке съобщи, че пагубните последствия от климатичната рецесия към този момент се усещат в доста елементи на света поради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия напредък и разделя света на стопански печеливши и губещи. Тя добави още, че най-бедните заплащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство.

Според нея за интервала от 2010 година до 2018 година след въздушния превоз най-замърсяващи са колите вид SUV.

Емке сподели, че климатичната рецесия и неравенството са свързани, проблеми, против които би трябвало да бъдат решени дружно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР