Според доклада на организацията “Оксфам най-богатият 1% от населението произвежда

Според доклада на организацията “Оксфам най-богатият 1% от населението произвежда ...

Най-богатият 1% от населението произвежда най-много въглеродни емисии |.


Според доклада на организацията “Оксфам” най-богатият 1% от населението произвежда над два пъти повече въглеродни емисии, отколкото най-бедната половина от световното население, предава БТА. Докладът се публикува непосредствено преди годишната сесия на Общото събрание на ООН, която ще се проведе следващата седмица.

Докладът се базира на данни, събирани в периода от 1990 до 2015 г., период, в който вредните емисии в световен мащаб са се увеличили двойно.

Според “Оксфам” най-богатият един процент от населението - или 63 млн. души, са отговорни да 15 процента от световните емисии за тези 25 години. Ной-богатите 10 % от населението пък са произвели за над половината - 52 процента от въглеродните емисии за този период. За сравнетие, за същия период по-бедната половина от световното население е произвела само 7% от въглеродните емисии.

Експертът по социални неравенства в “Оксфам-Германия” Елен Емке заяви, че катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат в много части на света заради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия растеж и разделя света на икономически печеливши и губещи. Тя допълни още, че най-бедните плащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство.

Според нея за периода от 2010 г. до 2018 г. след въздушния транспорт най-замърсяващи са автомобилите тип SUV.

Емке каза, че климатичната криза и неравенството са свързани, проблеми, срещу които трябва да бъдат решени заедно.

Източник: offnews.bg