Според доклада на ЕК доплащаме около 47% от джоба си,

...
Според доклада на ЕК доплащаме около 47% от джоба си,
Коментари Харесай

Експерт: Смъртността у нас е висока, защото пенсионерите не могат да доплащат за лекарства до 70%

Според отчета на Европейска комисия доплащаме към 47% от джоба си, като най-голямо е перото за медикаменти – сред 65 и 70%. Тук доминират разноски за сърдечни болести, които доминират измежду пациентите, който са над 50 години, а те са пенсионери, които са финансово нестабилни и отпадат от лекуване.
Това сподели „ Лице в лице” по бТВ специалистът по стопанска система на опазването на здравето Аркади Шарков във връзка отчета на Европейска комисия, съгласно българите са преди всичко по смъртност от лечими заболявания.

Свидетели сме на една застоялост в здравната ни система, която продължава към този момент 20 години. През 1999 година е имало някакъв пробив и опит за промяна, а по-късно всички са се нагодили към ситуацията и всичко си е останало по този начин, счита специалистът

Другите страни се стремят да усъвършенстват своето лекуване и да дават по-добри условия за пациентите, а при нас това се случва доста постепенно или изобщо не се случва.

Може да има две аргументи за тази статистика: проблем с достъпа до лекуване и здравната просвета на нашите сънародници, в случаи че не вървят постоянно на обзор, счита Шарков.

Трябва да се вземе поради и дали пациентът не отпада от терапия, която му е назначена, заради финансови аргументи.

Проблемът не е, че средствата в НЗОК са незадоволително, а че не са вярно разпределени, счита Шарков.

„ Мантрата, която се разисква и в медиите, и от страна на управляващи, от време на време и от страна на парламентарно показани групи, е, че няма задоволително пари. Ние споделяме, че пари все още има - задоволително за това равнище, на което сме ", означи той.

„ На 31 октомври Европейска комисия излезе с пета конференция за биологичните и биоподобните лекарства. Биоподобните медикаменти имат същият лечебен резултат, само че са взаимозаменяеми и са по-евтини”, сподели Шарков.

Ако се премине на такива медикаменти, ще се спестят средства за 126 000 пациенти, пресмята специалистът по стопанска система на опазването на здравето.

Оптимизация може да има и в болничната помощ. Правилна стъпка е предлагането на БЛС, в случай че се преминат лимитите, НЗОК да не стопира финансирането, а да понижава неговата стойност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР