Според доклада детето е издъхнало в детското интензивно отделение на

...
Според доклада детето е издъхнало в детското интензивно отделение на
Коментари Харесай

6 деца са починали от стрептококова инфекция в Гърция от началото на годината

Според отчета детето е издъхнало в детското интензивно поделение на болничното заведение " Хипократ " в Солун. Според лабораторните резултати гибелта му наподобява е породена от стрептокок. 

Въпреки напъните на лекарите от началото на годината в няколко разнообразни лечебни заведения също се е стигнало до съдбовен край, породен от утежняване на стрептококова зараза. Изследват се всички, които са били в контакт със инфектираните деца.

Здравните специалисти считат, че увеличението на случаите и смъртните случаи може да е обвързвано с нарасналата циркулация на респираторни вируси (грип, респираторен синцитиален вирус), защото вирусната коинфекция (едновременно зародила инфекция) със стрептококи усилва риска от инвазивна зараза с тази бактерия, показва онлайн изданието. 

Прокуратурата в Гърция се самосезира и стартира следствие. 

Здравните управляващите в южната ни съседка издадоха предизвестие към родителите да бъдат извънредно бдителни и разгласиха указания за деяние, както и уточнения за вируса и признаците на стрептококовата зараза. Препоръчва се ограничение на контактите сред деца, които имат даже хрема, тъй като в първите няколко дни на заразяване липсват признаци. 

Streptococcus A нормално има леки затруднения в човешкото тяло и се лекува с антибиотици, прилагани в продължение на 24 часа. В редки случаи тя може да аргументи доста съществени последствия, даже съдбовни, в случай че не се лекува вярно. При дребен % (1-5%) от хората бактерията се намира в гърлото или кожата или на други места, без да се разболяват, което ги прави носители на Streptococcus.

Този тип стрептокок се популяризира посредством кихане, кашляне и пряк контакт с кожата, като и тук важи общовалидното предписание за постоянно миене на ръцете със сапун и отбягване на непосредствен контакт. 

Симптомите са възпалено, зачервено гърло, висока температура, бяло покритие върху езика, кожни инфекции, скарлатина - стартира с възпалено гърло, главоболие, тресчица и подути жлези на шията, нормално последвани от обрив. 

В края на предходната година от Националния център по заразни и паразитни заболявания у нас оповестиха, че зачестяват случаите на скарлатина в Европа след отпадане на ограниченията, наложени по време на пандемията от COVID-19. От септември 2022 година до момента се следи повишаване на случаите на инвазивни стрептококови инфекции от група А в няколко европейски страни, като смъртни случаи при деца 10 години бяха докладвани в Обединеното кралство, Франция и Ирландия. 

В средата на май проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на НЦЗПБ, успокои, че у нас случаите на скарлатина понижават, което се дължи най-вече на стопляне на времето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР