Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Германия

...
Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Германия
Коментари Харесай

ОИСР: Броят на бежанците в света намалява, трудовите мигранти растат

Според отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване, Германия остава втората страна след Съединени американски щати в света по брой признати мигранти. Не всички обаче са бежанци.
Сама по себе си новата статистика за международната миграция наподобява много привлекателна: през 2018 година миграцията в развитите страни е повишена единствено с 2% спрямо година по-рано. Такива са данните в годишния отчет за миграцията на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестен в сряда, 18 септември.
Но общо резултатите напълно не наподобяват толкоз обнадеждаващи, анализира  Кристоф Хаселбах за „ Дойче веле “.
Според специалистите, изготвили отчета, страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са приели общо към 5,3 милиона мигранти предходната година. Съединени американски щати и Германия са водещи в листата. В допълнение към тези страни, в организацията влизат още 33 промишлено развити страни от целия свят, включително Турция, Япония и Нова Зеландия.
Броят на бежанците продължава да понижава
Въпреки че вниманието на обществеността обичайно е ориентирано към бежанците, по-голямата част от идващите в реалност съставляват краткотрайните трудови мигранти. През 2017 година - към този момент по-скорошни статистически данни няма - техният брой в страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е достигнал 4,9 милиона души, което е с 11% повече спрямо миналата година. Любопитно е, че най-популярната страна измежду тази група мигранти е станала Полша. Второто място е заето от Съединени американски щати.
Що се отнася до бежанците, през 2018 година единствено към милион души са поискали леговище в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е с 1/3 по-малко, в сравнение с през 2015 и 2016 година, когато броят на бежанците доближи рекордно високи стойности от Втората международна война насам. Основните страни на генезис на търсещите леговище за предходната година са Афганистан, Сирия, Ирак и Венецуела.
Получаването на леговище става все по-трудно
В отчета се отбелязва, че доста страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз стягат своите миграционни политики. Сред трудовите мигранти се търсят от ден на ден и повече висококвалифицирани служащи. Да се събереш още веднъж със фамилията си или да получиш леговище също става все по-трудно.
От своя страна процесът на интеграция на мигрантите на пазара на труда напредва доста сполучливо. Като цяло през 2018 година 2/3 от новодошлите са получили работа в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, а коефициентът им на претовареност е единствено с 2,4% по-нисък, в сравнение с измежду коренното население. Вярно е, че обстановката е доста друга в другите страни. Например във Франция и Италия заетостта е единствено 40% измежду новодошлите.
Като се вземе поради, че броят на търсещите леговище продължава да понижава, страните се концентрират от ден на ден не върху приема на новите идващи, а върху интеграцията им. Това включва да вземем за пример образованието на мигрантите на локалния език и тяхното запознаване с локалната ценностна система, както и признаването на тяхната професионална подготовка.
Мигрантите като изкупителни жертви
Експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз означават, че в доста страни има необятно публикувани стандарти във връзка с мигрантите. Хората с непознати корени постоянно се трансформират в изкупителни жертви и се винят в проблеми, с които те нямат нищо общо, се споделя в отчета. Много хора бъркат легалната миграция с незаконната и считат, че всички мигранти са бежанци от по-малко проспериращи райони. Смята се също, че миграционните потоци не могат да бъдат следени, а новодошлите живеят на гърба на другите или лишават работни места от локалното население.
Опасенията на локалното население не би трябвало да се пренебрегват
Многобройни научни проучвания, прочее, демонстрират противоположното, настояват от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Урегулираната и следена миграция може да донесе стопански и обществени изгоди както за страните на идване, по този начин и за страните на генезис на посетителите, се споделя в отчета.
В същото време организацията акцентира, че страховете на локалното население не би трябвало да бъдат пренебрегнати, защото те касаят освен до чисто стопански въпроси. Скептицизмът на локалните поданици във връзка с готовността на мигрантите да се интегрират би трябвало да се вземе насериозно, се споделя в изследването. По-специално, приемащите страни имат право да изискват посетителите да почитат техните полезности и да се придържат към общоприетите стандарти на държание. Според създателите на отчета, това може да стане изискване за даване на позволение за непрекъснато престояване.
Миграцията носи изгоди, само че надалеч не за всички
Въпреки че миграцията като цяло е в интерес на локалното население, това не се отнася за всички обществени групи. Например, нискоквалифицираните мигранти постоянно се заселват в огромните градове. Ако идващите са прекомерно доста, тогава те в действителност могат да се съставляват конкуренция за локални поданици със същата подготовка. В този случай е значимо да се помогне на тези, които не са се възползвали от миграцията, а назад – са потърпевши от нея, акцентира отчетът.
Организацията за икономическо сътрудничество и раз също приканва своите членове да организират ясна осведомителна политика. Местните поданици би трябвало да знаят какъв брой бежанци и мигранти са пристигнали в страната и по какви аргументи, къде са живели и работили преди и какви са възможностите им за сполучлива интеграция.
Според скорошно изследване на „ Евробарометър “, 60% от жителите на Европейски Съюз считат, че нямат задоволително информация за миграционните потоци в тяхната страна. Някои даже считат, че в страната им има два пъти повече мигранти, в сравнение с в действителност са. Така че отношението на локалното население към чужденците значително зависи от това, което управляващите на дадена страна споделят по тази тематика, обобщават специалистите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР