Според доклад на ООН талибаните ограничават достъпа на афганистанските жени

...
Според доклад на ООН талибаните ограничават достъпа на афганистанските жени
Коментари Харесай

Талибаните налагат ограничения за самотни и непридружени афганистански жени – ООН

Според отчет на Организация на обединените нации талибаните лимитират достъпа на афганистанските дами до работа, пътешестване и опазване на здравето, в случай че не са омъжени или нямат мъжки аставник.

При един случай чиновници от афганистанското министерство на порока и добродетелта посъветваха жена да се омъжи, в случай че желае да резервира работата си в здравно заведение, като споделиха, че е несвоевременно неомъжена жена да работи.

Талибаните не разрешиха на дамите достъп до множеството сфери на публичния живот и стопираха девойките да вървят на учебно заведение след шести клас (на възраст 11-12) като част от суровите ограничения, които постановиха, откакто поеха властта през 2021 година, макар че в началото дадоха обещание по-умерено ръководство.

Те също затвориха салони за хубост и започнаха да постановат дрескод, арестувайки дами, които не се преценяват с тяхното пояснение на хиджаб или ислямска кърпа.

През май 2022 година Талибаните издадоха декрет, който приканва дамите да демонстрират единствено очите си и им предлага да носят бурка от главата до...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР