Според доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs изкуственият интелект може

...
Според доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs изкуственият интелект може
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места

Според отчет на капиталовата банка Goldman Sachs изкуственият разсъдък може да размени 300 милиона работни места на цялостен работен ден, сочат международни медии.

Според отчета изкуственият разсъдък може да докара до изгубването на една четвърт от работните места в Съединени американски щати и Европа; само че също по този начин може да сътвори нови работни места и да усили продуктивността.

Докладът показва, че годишното световно обслужване и произвеждане може да се усили със 7 %. Развитието на изкуствения разсъдък се дефинира като огромна крачка в развиването на човечеството.

Посочва се, че 46 % от работните места, които ще бъдат наранени от изкуствения разсъдък, са административни, 44 % са правни, 6 % са строителни и 4 % са в бранша за поддръжка и ремонт.

Проблемите, подбудени от изкуствения разсъдък, изключително във връзка с авторското право, от дълго време тревожат художниците и дизайнерите.

Карл Бенедикт Фрей, който специализира в бъдещето на специалностите в Оксфордския университет, споделя, че е мъчно да се каже какъв брой специалности ще изчезнат поради изкуствения разсъдък. Според новините на BBC Turk, Фрей съпоставя развиването с компликациите, изпитвани от водачите, когато Uber или GPS технологията дойдат. Припомняйки, че броят на водачите не е намалял вследствие на възникването на тези технологии, само че заплатите са намалели, Фрей декларира, че с ChatGPT заплатите и на публицистите са застрашени от спад.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР