Според доклад на International Energy Agency (IEA), базирана в Париж

...
Според доклад на International Energy Agency (IEA), базирана в Париж
Коментари Харесай

Електромобилите продължават да печелят дял на всички водещи пазари

Според отчет на International Energy Agency (IEA), основана в Париж организация за разбори на световния енергиен бранш, оповестен в сряда, продажбите на електрически автомобили са нарастнали до над 10 милиона през предходната година, като делът на Китай на този пазар е към 60%.    Данните за рекордни продажби от отчета на IAE Global EV Outlook for 2023 удостоверяват наклонността на резистентен напредък на промишлеността, показват от CNBC:    " Продажбите на електрически автомобили - в това число електрически транспортни средства с акумулатори (BEV) и хибридни електрически транспортни средства с опция за включване в електрическата мрежа (PHEV), надвишиха 10 милиона през предходната година, което е с 55% повече по отношение на 2021 година ".    Според изчисленията на IAE тази цифра надвишава общия брой на продадените коли в целия Европейски съюз (около 9,5 млн.) и е съвсем половината от общия брой на продадените коли в Китай през 2022 г.      Като цяло, съгласно организацията през 2022 година по пътищата на света са се движили над 26 млн. електрически автомобила, което съставлява 60% нарастване по отношение на 2021 г.    В същото време хибридните електрически автомобили с опция за включване в електрическата мрежа, или PHEV, които разполагат както с ДВГ, по този начин и с електромотор, захранван от батерия, се считат за значим инструмент в прехода към форми на превоз с ниски и нулеви излъчвания.     

Според основаната в Париж организация, която мнозина считат за влиятелен глас в региона на енергийния преход, през 2023 година продажбите на тези два вида транспортни средства в международен мащаб ще доближат съвсем 14 милиона. 
" Този избухлив растеж значи, че делът на електрическите коли на общия авто пазар се е нараснал от към 4% през 2020 година до 14% през 2022 година и ще нарасне още повече - до 18% ", означават основателите на отчета.     Китайският пазар доминира    IAE дефинира Китай като " отличник " във връзка с продажбите на електрически коли. От организацията прибавят, че над 50% от електрическите коли, които се движат по пътищата, към този момент се намират във втората по величина стопанска система в света.        " В Европа, вторият по величина пазар, продажбите на електрически коли са се нараснали с над 15% през 2022 година, което значи, че повече от един на всеки пет продадени автомобила е електрически ", декларират от IAE в отчета си. Продажбите на електрически коли в Съединени американски щати са се нараснали с 55% през 2022 г.    " Електрическите транспортни средства са една от движещите сили в бързо разрастващата се нова световна енергийна стопанска система. И те водят до историческа промяна на автомобилната промишленост в международен мащаб ", разяснява пред CNBC Фатих Бирол, изпълнителен шеф на организацията. " Тенденциите, на които сме очевидци, имат обилни последствия за световното търсене на нефт. Двигателят с вътрешно горене е бил непостижим в продължение на повече от век, само че електрическите автомобили трансформират статуквото. "    Отключване на капацитета на Индия    Макар че Китай, Европа и Съединени американски щати са огромните играчи в електрическата подвижност, други елементи на света също демонстрират " обещаващи признаци ".   

" Продажбите на електрически автомобили като цяло са малко отвън огромните пазари, само че 2022 година е година на напредък в Индия, Тайланд и Индонезия ", се споделя в отчета. " Общо продажбите на електрически автомобили в тези страни се усилиха повече от три пъти спрямо 2021 година, достигайки 80 000 ". 
В Индия се следи " усилване " както на производството на електрически автомобили, по този начин и на съставни елементи за тях, излиза наяве още от проучването. Това развиване е подкрепено от стратегия за стимулиране на стойност 3,2 милиарда $ от страна на индийското държавно управление, което на собствен ред е довело до вложения в размер на 8,3 милиарда $.       През последните няколко години редица огромни стопански системи изготвиха проекти за увеличение на броя на електрическите транспортни средства по пътищата си, напомня още CNBC и дава съответни образци:    “Обединеното кралство да вземем за пример желае да спре продажбата на нови дизелови и бензинови коли и микробуси до 2030 година и ще изисква от 2035 година всички нови коли и микробуси да имат нулеви излъчвания на отработените газове. Европейският съюз, който Обединеното кралство напусна на 31 януари 2020 година, също се стреми да понижи излъчванията от автомобилния превоз. А в Съединени американски щати Калифорния - най-населеният щат, не разрешава продажбата на нови коли с бензинови мотори до 2035 година ”     Въпреки че капацитетът на колите с ниски и нулеви излъчвания провокира неспокойствие, отводът от коли, задвижвани с изкопаеми горива, обаче няма да бъде толкоз безпроблемен, безапелационни са анализаторите пред CNBC.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР