Според доклад на американската Администрация по океани и атмосфера, Съединените

Според доклад на американската Администрация по океани и атмосфера, Съединените ...

Природните катастрофи в САЩ през 2017 г. са нанесли щети за 306 млрд. долара.

Според доклад на американската Администрация по океани и атмосфера, Съединените Щати са похарчили рекордно висока сума миналата година за справяне с природни бедствия. Документът посочва, че през 2017-а страната се е сблъскала с три от най-скъпо струвалите урагани в историята си.

Само ураганът "Харви", който допринесе за масови наводнения в Тексас е струвал на САЩ 125 милиарда долара. По-скъп от него до момента е единствено ураганът "Катрина" от 2005.

Ураганът "Мария", който опустоши остров Пуерто Рико, струва на страната 90 млрд. долара, а "Ирма", който помете Карибите и щата Флорида, е нанесъл щети за 50 млрд. долара. „Мария“ и „Ирма“ са на трето и пето място сред най-скъпоструващите природни катастрофи в Съединените щати.

Властите съобщават, че през 2017-а в Америка е имало 16 природни бедствия, които са коствали над един милиард долара като общата сума в края на годината за всички стихии е 306 милиарда долара. Освен от урагани страната бе сполетяна и от огромни горски пожари с щети надминаващи три пъти поставени в миналото рекорди.

От администрацията по океани и атмосфера посочват, че по-голямата цена е възможно да е комбинация от повечето наводнения, внезапно появяващите се бури и топлинни вълни следствие на климатичните промени, както и от несвързани с климата фактори като изграждане на сгради на определено място и покачване цените на имуществото.

Също от агенцията уточняват, цитирани от АП, че 2017-а е на трето място в класацията за най-топли години в континенталната част на САЩ със 12.6 градуса температура по-висока от средната стойност за 20-и век. По-топли са били единствено 2012-а и 2016-а.

През 2017-а пет щата са преживели най-топлата си година от както в страната се пази информацията за времето от 1895-а година – Аризона, Джорджия, Ню Мексико, Северна Каролина и Южна Каролина.

Поне 20 поредни години Съединените Щати отбелязват температури по-високи от нормалното както подобни тенденции за затопляне се забелязват и в останалата част на света. /bnr.bg

Източник: dnesplus.bg