Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя

...
Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя
Коментари Харесай

Димитър Радев: Сроковете за ERM II вече са нереалистични, но работата трябва да продължи

Според Димитър Радев неналичието на заемодател от последна инстанция слага България в по-лоша позиция и лимитира ограниченията, които могат да се подхващат.

© Надежда Чипева България евентуално няма да успее да влезе във валутния механизъм ERM II и банковия съюз нито за рождения ден на финансовия министър Владислав Горанов (30 април), нито за към този момент в границите на оповестеното от премиера Бойко Борисов закъснение с няколко месеца. Това стана ясно от думите на шефа на Българска национална банка (БНБ) Димитър Радев пред Nova TV.

" Не са реалистични към този момент периодите за осъществяване на първата стъпка, а тя е присъединение към банковия съюз и присъединяване във валутния механизъм. Но това не значи, че работата по тази тематика би трябвало да спре. Ако продължим по метода, по който работихме до момента, в случай че политиците, тъй като това е политически въпрос, и институциите в това число и Българска народна банка продължат да работят, без значение от доста комплицираната икономическа среда, в която се намираме, едно отсрочване за 2021 година няма да бъде съдбовно ", сподели гуверньорът.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Забавяне, а не отричане

Репликите на Радев са първото институционално удостоверение, че рецесията към COVID-19 ще се отрази на напредъка на България по пътя към еврозоната. Десет дни по-рано Горанов беше по-лаконичен, като сподели че коронавирусът не би трябвало да спре страната, само че някои процедури може да се забавят.

Това развиване не е ненадейно, доколкото и в самата еврозона сега целите обяснимо са към ограниченията за справяне с рецесията, а не към разширението. За влизането на България в ERM II е нужно единодушието на всички страни членки на валутния механизъм и ЕЦБ. Отделно обаче има още и незавършена работа и тук - поетите от София задължения са изпълнени, като се изключи попълването на капитала на двете банки, където предишното лято при инспекциите на ЕЦБ бе установен дефицит. Там и ПИБ и Инвестбанк регистрираха свършена работа, само че плануваното набиране на 200 млн. лева от първата през борсата беше блокирано от Комисията за финансов контрол. А при сегашните условия на финансовите пазари пласирането на емисия акции ще е предизвикателно - сега пазарната капитализация на цялата ПИБ е под 200 млн. лева При Инвестбанк, която не е обществена, също се чака регистриране на нарастване на капитала с 22 млн. лева от сегашни акционери или други вложения.

Призивът на Димитър Радев е да не се стопира работата. " Направихме неточност при последната финансова рецесия, тогава приехме позиция да изчакваме по тази тематика. Не би трябвало да повтаряме тази неточност още веднъж, защото цената както за хората, по този начин и за бизнеса, този път ще бъде доста по-висока ", изяснява шефът на Българска народна банка.

Според него възможен отвод, би означавал изчакване на цялостен нов цикъл, който може да продължи и 10 години, през които да се продължи с формулата " икономическо възобновяване - стабилизация - ниски приходи ". " Не мисля, че това е цена, която ще можем да платим и политически, и стопански, и финансово ", счита Димитър Радев.

Стабилни, само че лимитирани в ограниченията

Гуверньорът изясни още, че съгласно него, в случай че не беше позволена " грешката " и България в този момент беше в еврозоната, щеше да е в по-добра позиция. " Ние нямаме заемодател от последна инстанция, какъвто е Европейската централна банка. Това несъмнено ни слага в друга позиция от страните в еврозоната и лимитира ограниченията, които ние можем да предприемем. Вероятно ще усещаме това по-силно при разгръщането на рецесията, само че и когато следствията от рецесията би трябвало да бъдат преодолявани ", изясни той.

Все отново оценката на Българска народна банка е, че банковият бранш влиза в рецесията в извънредно добра форма и ще е по-скоро инструмент в помощ на стопанската система, а не източник на терзания. През седмицата следва да се разгласят ограничения, посредством които да бъдат подкрепени кредитополучателите. Миналата седмица те бяха обявени от Българска народна банка като се чакаше Европейския банков орган да създаде детайлните си насоки по какъв начин да се третират просрочията в резултат на мораториум. Такъв евентуално ще бъде въведен и в България като ще са значими детайлите, които съгласно няколко изявления на премиера би трябвало да бъдат комуникирани в сряда. Тогава се чака да да се разбере за какъв интервал ще е отлагането на заплащанията по банкови заеми, дали ще важи за всички длъжници или единствено за съответни потърпевши от рестриктивните мерки браншове.

" Хората с ипотечни заеми би трябвало да приказват с банките и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка. Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, тъй че с самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск ", сподели още шефът на Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР