Според данните на Областната епизоотична комисия-Добрич, в Добричка област унищожените

...
Според данните на Областната епизоотична комисия-Добрич, в Добричка област унищожените
Коментари Харесай

1505 заявления за дезинфекция на дворове са подадени в Добричка област

Според данните на Областната епизоотична комисия-Добрич, в Добричка област унищожените свине сред 1200 и 1300, само че се чака броят им да бъде повишен –съобщи доктор Борислав Каменов, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните.

На места е имало опити за укриване на животни, само че са били открити и унищожени. Две проби от диви свине, убити при пътни произшествия в региона на Житница, са изпратени за разбор, само че самият факт, че не са се обадили незабавно, самичък по себе си приказва, че пробите са негативни, споделя доктор Каменов. Всички проби от диви свине са негативни на този стадий, добави той.

Броят на подлежащите за заколване свине е бил 67. Рускиня в село Златия е заклала 3-4 животни, а останалите 6 е скрила, само че те са били открити, с помощта на съзнателното отношение на кметицата на селото, добави доктор Борислав Каменов. Проблеми са създавали стопани в каварненските села Вранино и Септемврийци, след това животните са били унищожени пред очите на чиновници на БАБХ. Проблемните животни в общините Добричка, Каварна, Крушари и Тервел са премахнати. Остават общо по-малко от 10-15 животни, с цел да се завърши с тази активност и се чака това да се случи до края на тази седмица.

От постъпилите описи за обезщетение от всички общини, без община Добрич, подадените заявки са 1505. Всяко стопанство ще бъде обезщетено със сумата от 300 лева, без значение какъв брой свине са били отглеждани там. Парите се отпускат за стерилизация. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР