Според данните на национално представено изследване, близо 2,5 млн. са

...
Според данните на национално представено изследване, близо 2,5 млн. са
Коментари Харесай

95% от всички катастрофи у нас са вследствие на човешка грешка

Според данните на национално показано проучване, близо 2,5 млн. са дейните водачи в България, а човешкият фактор е измежду главните аргументи за настъпване на пътнотранспортни катастрофи. Затова е доста значимо да се изследват другите групи водачи, какви са главните неточности, които позволяват на пътя, и какво е довело до тях. Това сподели ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова по време на формалното показване на тазгодишното издание на самодейността SDIndex /Safe Drive Index - Индекс за безвредно шофиране/, представена в известие на организацията.

Националното проучване, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на народен показател за установяване на рисковете в държанието на водачите на моторни транспортни средства в България.
 
По думите на Крумова, най-важното, когато приказваме за проблемите на пътната сигурност, е да преглеждаме тематиката в нейната целокупност и да проучваме всички детайли дружно - водачи, транспортни средства, инфраструктура.

Тя уточни, че сега държавната организация прави сложен разбор на положението на пътната сигурност в страната.
 
Според данните на показателя за 2018 година, 95 на 100 от всички пътно-транспортни катастрофи в България са настъпили в резултат на човешка неточност.
 
" Радвам се, че през 2019 година ще разширите детайлите на вашето проучване. Нека обаче забележим и какво стои зад грешките на водача - каква е неговата подготовка, внимание и дали не е бил изтощен, само че също по този начин да отчетем и проучваме и външни фактори - дали заобикалящата среда е била ясна и разбираема, какво е било положението на транспортното средство, даже каква била метеорологичната конюнктура ", уточни Крумова.

Тя прикани за повече дейности в посока на предварителната защита на произшествия, а освен следващи наказания за водачите, да се работи за повишение на гражданското схващане, само че и да се даде опция гражданското общество да управлява процесите, като подава сигнали и следи за навременна реакция.
 
SDIndex съставлява систематизирана самокритика на държанието и реакциите на водачите на пътя в рутинни и рискови обстановки, представителна за българските водачи на възраст сред 18 и 75 година на национално равнище. Тази година SDIndex има и нови детайли, най-важният от които е специфичен модул за проучване на рисковете измежду водачите на камиони и рейсове - нужда, разпозната в миналогодишното издание на изследването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни коли, който всеки може да попълни онлайн на уеб страницата на акцията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР