Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести

...
Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Пазете се от кърлежи през цялото лято!

Според данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания у нас са доказани 67 случая на лаймска болест. За съпоставяне през 2019 година те са били 137. Значително по-малко е отклонението при заболелите от марсилска тресчица, които през тази година са 49, а през предходната са били 53, съобщи Агенция "Монитор ".

За сметка на това пък двойно са нарастнали случаите на ку-треска. До момента те са 60.

Д-р Радина Андонова от Първа клиника по инфекциозни заболявания на ВМА разяснява, че би трябвало да сме деликатни и да се пазим от захапване.

Много хора са потърпевши от кърлежи

"За страдание, през последните години популацията на кърлежите се усили доста и от ранна пролет до късна есен би трябвало да се съобразяваме с това, че ги има. Все още някои хора са на мнение, че кърлежите се срещат единствено в планинските и доста затревени местности, само че това не е по този начин. Има ги във всеки парк, градинка и междублоково пространство ", изясни експертът.

Преди разходка би трябвало да се пръскаме с репеленти по всички открити елементи на тялото. След като се приберем е добре да се огледаме дали нямаме кърлеж. С домашните животни също е целесъобразно да се внимава, тъй като по тях се закачат кърлежи.

Покапване на олио или лой върху кърлежа може да бъде доста рисково, тъй като това го кара да се задушава и той стартира да повръща бактериите, които се намират в него. Шансът да се заразим по този метод е в пъти по-голям, тъй като при лаймската болест да вземем за пример, с цел да може кърлежът да съобщи болестта, са нужни към 24 часа, с цел да се нахрани добре, след което да повърне и по този метод да настъпи болестта, прецизира още доктор Андонова!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР