Според данни от ново проучване, само за едно човешко поколение,

...
Според данни от ново проучване, само за едно човешко поколение,
Коментари Харесай

Земните пчели са непригодни за затоплящата се планета и човешката дейност

Според данни от ново изследване, единствено за едно човешко потомство, възможностите земните пчели да оцелеят е понижен с към 30%.

С повишаването на световните температури и количеството превалявания, земните пчели евентуално имат усложнения с приспособяването към средата. Освен това топлинните талази и засушаванията, които се чака да настъпят, ще основат извънредно суха среда. Това може да навреди на цветята, от които насекомите имат потребност, с цел да се хранят.

Според скорошно изследване, оповестено в,,Science‘‘, в интервала сред между 1975 и 2000 година, процентът на оцеляване на европейските земни пчели е понижен с към 17%, до момента в който в Северна Америка той доближава 46%.

Изследователи от Университета в Отава са основали модел, посредством който преценят до каква степен е евентуално да намалее броят на пчелите измежду 66 разнообразни типа, които се намират в Северна Америка и Европа. Прогнозите са свързани с поносимостта на всеки обособен тип към температурата и преваляванията, които претърпяват внезапни промени, заради световното стопляне.

Резултатите не са изключително обнадеждаващи. Проучването твърди, че резултатите демонстрират всеобщо измиране и допуска допустимо изгубване след няколко десетилетия. Екипът отбелязва по какъв начин зачестилото повишение на температурите понижава способността на типовете да колонизират нови места и покачва риска за тяхното изгубване на локално равнище.

Дейв Гулсън, еколог от Университета в Съсекс, който учи екология и проучване на опазването на земните пчели, споделя, че те са огромни и пухкави, което им служи за акомодация към леден климат. За разлика от множеството инсекти, те виреят в региони с по-хладен и сдържан климат. Рядко живеят на по-топли места, където има възможност да прегреят. Следователно не са изключително готови за затоплящата се планета.

Климатичните промени не са единствения проблем на пчелите. Те страдат и поради човешки дейности, като приложимост на пестициди и интензификация на селското стопанство. Изследвания демонстрират, че неоникотиноидните пестициди редуцират полета на пчелата и евентуално попречват опрашването.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР