Според дългосрочните европейски прогнози ни очаква по-топло и по-малко дъждовно

...
Според дългосрочните европейски прогнози ни очаква по-топло и по-малко дъждовно
Коментари Харесай

Чакаме идеално лято за плаж

Според дълготрайните европейски прогнози ни чака по-топло и по-малко дъждовно лято през идния туристически сезон. Времето ще е идеално за плаж по морето у нас, сподели за “Труд ” шефът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ към БАН-клон Варна Иван Иванов. Средните температури ще бъдат по-високи, а месечните превалявания в нормата-между 30-40 л/кв.м.

Очаква се лятото да продължи и през септември, както беше през предходната година, само че постоянно се случва след 22-25 август температурите да се намалят. За 24 май и абитуриентските балове ще има хубаво слънчево време, по крайбрежието се чака купеста облачност в следобедните часове,но без превалявания, дъжд ще има повече навътре в страната.За разлика от времето по-критична е обстановката с фрагментите в НИМХ-недостатъчно са синоптиците, а и няма интерес към специалността поради ниските заплати, уточни Иванов.Средното заплащане е 575 лева Метеорология към специалността “Физика ” в СУ “Св.Климент Охридски ” учат сега единствено двама студенти и мъчно ще се откри попълнение.Филиалът във Варна, основан през 1950 година,е най-големият и дава отговор за цяла Източна България с включени 8 области. В него на щат са 35 души, в целия регион 100 и още толкоз работят като наблюдаващи.

Другият проблем с бюджетната дотация за Национален институт по метеорология и хидрология в размер на близо 9 млн.лева, която остана под сериозния най-малко и след отпуснатите в допълнение средства на Българска академия на науките от държавното управление, е на път да се реши с дофинансиране от 1.190 млн.лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР