Според China Labor Watch условията на труд в завода са

...
Според China Labor Watch условията на труд в завода са
Коментари Харесай

Apple и Foxconn нарушават трудовите правила в Китай

Според China Labor Watch изискванията на труд в завода са тежки.

© Aly Song Американският софтуерен колос Apple и неговият сътрудник Foxconn Technology нарушават китайския закон за труда. Това излиза наяве от отчет на China Labor Watch, съгласно който в най-големия цех за iPhone в света прекомерно огромна част от личния състав са назначени на краткотраен трудов контракт. В отчета още се твърди за тежки условия на труд, написа Bloomberg.

Организацията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики China Labor Watch (CLW) е учредена през 2000 година като организация за изследване на китайски фабрики, които създават играчки, обувки, електроника и други артикули за някои от най-големите многонационални компании в света. Имат офис в Ню Йорк и един в Шънджън, който предлага гореща линия за служащите от предприятия в Китай.

CLW показа отчет, съгласно който в завода на Foxconn Technology, където се създава главно iPhone, има редица нарушавания на правата на служащите. Информацията се появи преди представянето на новия модел смарт телефон на американската компания.

За да проверяват изискванията, представители на организацията са работили по прикритие в завода в Джънджоу. Те установяват, че наетият краткотраен личен състав е към 50% от работната мощ при позволен най-много от китайското законодателство от 10%.
От Apple разясниха, че откакто са провели следствие, откриват, че " процентът на служащите на краткотраен трудов контракт надвишава нашите стандарти " и че " работят в тясно съдействие с Foxconn за разрешаването на този проблем ".

Apple от години e подложена на критика поради неприятните трудови стандарти, заради което компанията упорства индустриалните ѝ сътрудници да подобрят изискванията във фабриките, тъй като другояче рискуват да изгубят бизнеса си. Въпреки това обаче задачата си остава една - да се произведат оптимален брой смарт телефони. Foxconn наема десетки хиляди краткотрайни служащи, с цел да усили производството и да посрещне огромното търсене на iPhone в основния празничен сезон.

" Apple има отговорността и потенциала да направи фундаментални усъвършенствания на изискванията на труд по своята верига на доставки, само че компанията пробва да компенсира разноските от комерсиалната война посредством краткотрайните трудови контракти, като печели от употребата на китайски служащи ", написа CLW.

Работниците

Според отчета през 2018 година 55% от служащите са били на краткотраен трудов контракт. През август тази година те са 50%, като част от тях са студенти, чийто стаж завършва в края на месеца, и затова процентът ще се намали до 30%, което обаче още веднъж надвишава допустимото.

От Apple споделиха в изказване, че " с цел да сме сигурни, че нашите високи стандарти са спазени, ние разполагаме със системи за ръководство, започващи с образование за правата на работното място, изявленията с служащи на място, анонимни канали за недоволство и настоящи одити ".

Foxconn оповестяват, че са разкрили доказателства за полагане на ексклузивен труд, което постоянно било непринудено, само че все пак не е в сходство с политиката на компанията.

В края на 2017 година Apple откри, че Foxconn са наели гимназисти, които са работили незаконно, с цел да сглобят iPhone X. Foxconn има доста фабрики, в които се сглобява по-голямата част от потребителската електроника. Временните трудови контракти са по-изгодни за компанията, защото дават по-голяма еластичност, която е значима заради съмненията в търсенето на продукцията. Целта на Apple и Foxconn е да се създават към 12 хиляди броя iPhone на промяна във фабриката в Джънджоу.

Повечето служащи в предприятието получават към 4000 юана (562 долара) на месец, откри един от " инспекторите " на CLW. След налозите и наложителните такси те получават почти 3000 юана на месец.

Констатираните нарушавания

Работниците на краткотрайни трудови контракти могат да бъдат назначени в компанията след общоприетите три месеца. Докато са на краткотраен контракт, те не получават компенсации като служащите на цялостен работен ден. Те нямат право на болничен, заплатен отпуск, обществено обезпечаване. Базовите им заплати от време на време са по-високи, само че те не ги получават непосредствено, а посредством трети страни.

Другите установени нарушавания са свързани с това, че по време на пиковите индустриални интервали оставки не се одобряват. Някои служащи на краткотраен контракт не са получили обещаните им бонуси. Студентите поставят ексклузивен труд по време на пиковия индустриален сезон, макар че наредбите за студентските стажове не разрешават това. Някои служащи заработват най-малко 100 изключителни часа всеки месец, от време на време би трябвало и да работят през нощта.

Реакциите

" Разгледахме изказванията на China Labor Watch и множеството обвинявания са погрешни ", обявиха от Apple. " Потвърдихме, че всички служащи получават обезщетение по подобаващ метод, в това число всевъзможни изключителни заплати и
бонуси, изключителният труд е непринуден и няма доказателства за насилствен труд. "

Apple добави, че по-малко от 1% от служащите са студенти и че дребен % от тях непринудено работят изключителни или нощни смени. Apple и Foxconn обявиха, че този проблем е поправен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР