Според четирима души, запознати с обсъжданията, германският канцлер Олаф Шолц

...
Според четирима души, запознати с обсъжданията, германският канцлер Олаф Шолц
Коментари Харесай

Шолц спира доставките на немски танкове за Украйна

Според четирима души, осведомени с разискванията, немският канцлер Олаф Шолц отсрочва вземането на дефинитивно решение дали да даде на Украйна високотехнологични танкове за борбата ѝ против Русия, макар натиска на няколко други високопоставени чиновници, оповестява Политико.

Планът, прокаран от вицеканцлера и министър на стопанската система Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Баербок - и двамата високопоставени членове на Зелената партия - ще включва към 100 танка. Това се случва на фона на възходящото самопризнание в Берлин и други западни столици, че войната на Русия в Украйна може да се проточи с месеци или години, и в миг, когато Киев непосредствено приканва за такова съоръжение.

Първоначално се очакваше решението по въпроса да бъде взето тази седмица. Но в този момент тя е в неопределеност, защото канцлерът социалдемократ - за огромно отчаяние на сътрудниците си от ръководещата коалиция - твърди, че Германия първо би трябвало да реализира обща позиция със западните съдружници по въпроса, преди да достави такова тежко военно съоръжение, споделиха чиновниците.

 

" Привеждаме в деяние всичко, което е вярно и рационално ", съобщи канцлерът пред Бундестага в сряда, когато беше запитан за доставките на танкове. Шолц обаче добави, че за него е значимо да координира дейностите на сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО, с цел да подсигурява, че " предоставяме такава военна поддръжка по един и същи метод и че никой не бърза - в това число Германия ".

Той добави: " Смятам, че тъкмо това е въпрос, по който би било огромна неточност Германия да поеме специфична роля и специфичен път. "

Външните министри на НАТО разискаха военната поддръжка за Украйна в сряда и четвъртък, само че не предложиха никакви детайлности по отношение на доставките на танкове.

 

 

Преди това немски публични лица изключваха доставката на по-сложно западно военно съоръжение като танкове за Киев - макар историческото решение на Берлин от февруари да достави на Украйна противотанкови ракети и ракети за противовъздушна защита - с аргумента, че образованието на украинските бойци да ги употребяват ще отнеме седмици или месеци.

И въпреки всичко, когато се оказа, че войната евентуално ще продължи по-дълго, публични лица настояват, че са почнали да обмислят доставки за бойното поле, които Украйна би могла да употребява на по-късен стадий. Според западни чиновници Русия сега се прегрупира, изтегля силите си от Киев и евентуално възнамерява огромна атака в Източна Украйна през идващите седмици.

Колебанията на канцлера провокираха отпор от страна на съдружните му сътрудници - Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП). Докато членовете на кабинета до момента се въздържаха от обществени рецензии - Баербок единствено уточни пред кореспонденти, че поддържа доставката на по-съвременни оръжейни системи - законодателите бяха по-открити.

 

 

Председателят на комисията по европейските въпроси в Бундестага Антон Хофрайтер от Зелените съобщи, че е значимо Германия да покаже " водачество " в Европейски Съюз и НАТО и да не се крие зад други страни.

" Аз съм за анулация на решението на немския кабинет да не се доставят тежки оръжия допустимо най-скоро ", сподели Хофрайтер пред " Политико ".

Председателят на комисията по защита в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман от СвДП също прикани Шолц в изявление за вестник Stuttgarter Zeitung " бързо " да утвърди доставката на танкове. Водещи депутати от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), главната опозиционна партия, също упорстват за доставка на танкове.

Социалдемократът Михаел Рот, ръководител на комисията по външни работи на Бундестага, поддържа причините на канцлера, като съобщи, че " се нуждаем от съгласие в границите на НАТО по отношение на доставката на тежко съоръжение като танкове ".

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР