Според чешкия премиер Бохуслав Суботка страните от ЕС, които не

...
Според чешкия премиер Бохуслав Суботка страните от ЕС, които не
Коментари Харесай

Прага предлага статут на наблюдатели за страните извън еврозоната


Според чешкия министър председател Бохуслав Суботка страните от Европейски Съюз, които не употребяват еврото като своя валута, би трябвало да получат статут на наблюдаващи в еврозоната, с цел да се усили взаимното доверие в блока.

От 28-те членове на Европейски Съюз 19 са и в еврозоната. Останалите – Англия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, имат свои лични валути.

„ Страните, които не употребяват еврото, могат да се възползват от статут на наблюдаващи по време на срещите на страните от еврозоната “, сподели Суботка на годишната среща с посланиците на Чехия. " Чешката република показва концепцията, ще забележим дали тя ще получи по-широка поддръжка ", добави той, представен от чешката осведомителна организация CTK.

Премиерът от левицата добави, че статутът на наблюдаващия може да " ускори взаимното доверие " и да " предотврати забиването на чеп " сред членовете на Европейски Съюз отвън еврозоната и тези, които са в нея, съобщи БГНЕС.

Чешката република се причисли към Европейски Съюз през 2004 година, 15 години след рухването на комунизма и като част от присъединението си пое задължението в последна сметка да отпадне нейната валута и да одобри еврото, откакто извърши стопански критерии като дребен бюджетен недостиг, ниска инфлация и ниски лихвени проценти.
Въпреки това, сходно на съседите си от Централна Европа, Унгария и Полша, има малко възторг и прогрес към приемането на еврото в Чешката република.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР