Според Чешката национална разузнавателна служба Русия ще използва Чехия като

...
Според Чешката национална разузнавателна служба Русия ще използва Чехия като
Коментари Харесай

Велт: Чехия – руската база за шпионаж на ЕС

Според Чешката национална разследваща работа Русия ще употребява Чехия като база за разследващи интервенции в целия Европейски съюз. Директният звук в отчета е необикновен. Още по-необичайно е реакцията на президента Милош Земан.

Руското посолство в 6-ти регион в Прага е голяма постройка: внушителна градска вила с високи римски колони, необятно стълбище, отчасти заобиколено от солидна стена. Това е един от най-големите парцели на Руската федерация в Европейски Съюз – учудващо, тъй като Чехия е една от най-малките държави-членки с малко над 10 милиона поданици. Независимо от това, Русия желае употребява дребната страна като база за разследващи интервенции в целия Европейски Съюз, се споделя в разбор на “Ди Велт ”.

Руското посолство е несъмнено като център за реализиране на секретни интервенции в страната, “резидентура ”, както е на съветски шпионски диалект – на този факт се обръща внимание в годишния отчет на чешкото контраразузнаване БИС. Той беше показан през декември 2018 година на държавното управление и президента.

Споменава се за “нерегистрирани офицери от службите за сигурност под прикритието на дипломати ”. Според отчета те съставляват голям риск за чешките жители, както и дейностите на хакерските групировки “Турла ” и “ART28 ”. Твърди се, че те са проникнали в чешки държавни структури през 2016 и 2017 година, прихванали са връзки на Министерството на защитата и на армията.

Тези детайлности и директният звук са необикновени за отчет на тайните служби, където нормално се приказва най-общо за световното развиване. Още по-необичайна обаче е реакцията на президента Милош Земан.

Само три дни след приемането на отчета той съобщи в изявление за телевизионния канал Барандов, че в него не са предоставени никакви съответни доказателства за наличието на съветски сътрудници в страната. Земан приказва за „ неуместно бръщолевене “ и назова членовете на личната си работа БИС „ дилетанти “.

Това припомня на Доналд Тръмп, който също се опълчи на личните си служби по отношение на следствието на по този начин наречената съветска интервенция в предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година

Чешкият президент Земан показва благосклонностите си към Владимир Путин надалеч по-често и по-въодушевено и от Тръмп. Това политика на бойкот ли е по отношение на личните секрети служби и трансформира ли се по този метод Чехия в слабото звено на Европейски Съюз и НАТО?, пита се „ Велт “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР