Според Бундесбанк през юли и август е отбелязан драстичен спад

...
Според Бундесбанк през юли и август е отбелязан драстичен спад
Коментари Харесай

Германската икономика избегна рецесия, но стагнира

Според Бундесбанк през юли и август е маркиран фрапантен спад в автомобилното произвеждане в страната.

Германската стопанска система избегна навлизането в техническа криза, откакто изненадващо е повишена през третото тримесечие. Това демонстрират предварителните данни на Федералната статистическа работа, които бяха оповестени в четвъртък сутринта.

Потребителските разноски са избавителният пояс

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През третото тримесечие брутният вътрешен артикул (БВП) на най-голямата стопанска система в еврозоната се е покачил, въпреки и със символичните 0.1%. В основата на растежа са мощните потребителски разноски. Това значи, че стопанската система е спряла свиването си, откакто се намали с 0.2% през второто тримесечие (данните бяха ревизирани от в началото оповестените 0.1%).

На годишна база стопанската система е повишена с 0.5% съгласно сезонно изгладените данни (с 1%, като не се регистрира изглаждането), след растежа от 0.3% през второто тримесечие, отбелязва Reuters. Анализаторите, до които се допита организацията, предвиждаха стесняване с 0.1% на тримесечна база и повишаване с 0.5% на годишна.

Към обяд ще бъдат оповестени и данните за Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз и еврозоната, както и разбивката по страни, в това число и за България. Прогнозите са Брутният вътрешен продукт на еврозоната да е повишен с 0.2% на тримесечна и с 1.1% на годишна база.

Притесненията остават

Въпреки че разноските на семействата са помогнали за превъзмогване на усложненията на немската промишленост, терзанията за стопанската система остават.

Според Карстен Бжески, анализатор от ING, стопанската система на Германия се намира в застоялост макар избягването на рецесията. Той отбелязва, че немската стопанска система към момента може да бъде разграничена на два свята - депресивен и благополучен. В депресивния има доста малко признаци за възобновяване на индустриалния бранш, който изпитва усложнения от лятото на 2018 година Секторът е изправен и ще продължи да се сблъсква с циклични провокации, защото продължаващите търговски спорове, несигурността за Brexit и по-бавния китайски напредък, наред със структурните проблеми вредят на автомобилната промишленост. В щастливия свят вътрешното ползване остава устойчиво на фона на ниската инфлация, ниските лихви и към момента мощния пазар на труда. Строителният бранш продължава да процъфтява и държавното управление също подхваща някои фискални тласъци, изяснява сегашната обстановка Бжески. Той се притеснява, че Германия може да продължи да има проблеми и през идната година.

Последният месечен отчет на Бундесбанк също насочва предизвестия. В него се споделя, че насочената към експорт индустрия " продължава да отслабва " през третото тримесечие, до момента в който насочените към вътрешния пазар браншове " не престават да подтикват растежа ". Авторите означават, че продажбите в ритейл бранша поддържат високи равнища, както и че обстановката на пазара на труда продължава да е добра. В същото време през юли и август е маркиран фрапантен спад в автомобилното произвеждане. Производството на междинни и потребителски артикули също понижава, до момента в който това на финансови артикули стагнира, а на здравно съоръжение и материали пораства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР