Според австралийския вирусолог Даниела Ендерсън, която е успяла да изолира

...
Според австралийския вирусолог Даниела Ендерсън, която е успяла да изолира
Коментари Харесай

Вирусолог пред NBC News за коронавируса: Всичко върви към пандемия ВИДЕО

Според австралийския вирусолог Даниела Ендерсън, която е съумяла да изолира ковид, може да се каже с 90% сигурност, че инфекцията е пристигнала от прилепите. Както сподели специалистът в изявление за NBC News, като се има поради удивителната скорост на разпространяването на заболяването, всичко се движи към пандемия - и хората ще би трябвало да се „ научат да живеят с ковид “, написа Pogled.info.

Непосредствено отвън централната част на Сингапур има лаборатория, която организира проучвания на животни. Тук учените съумяха да изолират "най-чистата " форма на ковид, който е повода за инфекцията COVID-19. Сега вирусът се съхранява заключен под надеждна защита.

- Сега отиваме в централната лаборатория. Имаме жив вирус, съхраняван там.

- Жив вирус?

- Да, жив вирус.

- И това е най-опасното нещо, което имате тук.

- Да. Взехме мостри от вируса от инфектирани хора и го изолирахме. Сега той е в тази лаборатория.

Д-р Даниела Ендерсън от Австралия, с 20-годишния си опит и образование в най-престижните американски университети, е един от най-хубавите вирусолози в света.

- Какво Ви изненада в този вирус?

- Начинът, по който се популяризира. Това е в действителност удивително. В предишното наблюдавахме огнища, тъй че мислим, че знаем какво вършим. Но персонално аз не чаках да се популяризира по този начин.

- Но въпреки всичко, за какво се популяризира толкоз бързо?

- Очевидно той е извънредно инфектиран. Не се предава по въздушно-капков път, само че се улавя доста елементарно.

Д-р Ендерсън ме заведе в друга част на изследователския център, с цел да покаже от кое място идва коронавирусът. Прилепите, които ловят в Китай. За да ги ядат. Един от ветеринарите, работещи в лабораторията, също е хванал прилеп. Показаха ми го в клетка.

- Но за какво тъкмо прилепите? С каква степен на сигурност можете да кажете, че коронавирусът идва от прилепи?

- Може би може да се каже, че някъде с 90 % възможност прилепите са били източника на ковид.

Според доктора, най-вероятно първият случай на зараза с хората се е случил тук, в мръсния пазар за птици в китайския град Ухан. Според Даниела Ендерсън, един от локалните служащи би трябвало да е умъртвил прилеп и кръвта или урината на животното са попаднали върху ръцете на човек и тогава той може просто да е докоснал носа или устата си.

Какво се е случило по-късно, знаем. Коронавирусът продължава да се популяризира в целия свят. Властите в Южна Корея дезинфекцират публичния превоз.

В Китай държавното управление заплашва да приключи търговията с диви животни и се готви да изведе битката против разпространяването на вируса на ново равнище. Това видео демонстрира по какъв начин силите на китайските специфични сили отработват задържането на евентуално инфектирано лице - знак на това, което още може да се случи.

- Мислите ли, че вирусът ще продължи да се популяризира?

- Мисля, че всичко се движи към превръщането в пандемия. Трябва да създадем всичко допустимо да работим върху имунизацията и да се научим по какъв начин да живеем с този вирус. Мисля, че той ще стане част от нашия живот.

Ричард Енгел, NBC News, Сингапур.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР