Според Асоциацията на медицинските сестри за периода между януари и

...
Според Асоциацията на медицинските сестри за периода между януари и
Коментари Харесай

3000 медицински сестри напуснаха Албания

Според Асоциацията на медицинските сестри за интервала сред януари и август тази година към 3000 медицински сестри са напуснали Албания и още стотици се приготвят да заминат, откакто положат изпитите си по немски език, оповестява БГНЕС.

От асоциацията призоват албанското държавно управление да предприеме незабавно нужните ограничения за превъзмогване на проблемите в сферата, с цел да спре всеобщото тръгване на медицински сестри от страната. 

„ Заплатите на медицинските сестри са доста ниски. Настояваме те да усилят и работа ни да бъде оценена съответно. Непрекъснато повтаряме това, само че в този момент считаме, че е извънредно време държавното управление да предприеме съществени ограничения, защото секторът на опазването на здравето ще остане без този личен състав ”, се показва в настояването на Асоциацията на албанските медицински сестри.

През последните години освен медицинските сестри отпътуват от Албания. Работа в чужбина търсят и общопрактикуващите лекари и експертите. Въпреки че точният брой не е прочут, се приема, че над 1200 лекари са напуснали страната през последните четири години. Причината са ниските заплати, само че и условия на труд и по-добрите благоприятни условия за кариерно развиване в чужбина.

Огромната част от заминаващите се насочат към Германия. От края на 2015 година албанците могат да аплайват за работна виза там, в случай че имат обезпечено работно място. Друго условие е да могат да споделят на немски език.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР