Според Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с предложението

...
Според Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с предложението
Коментари Харесай

АИКБ разкри какво печели човекът, ако първият ден от болничните не се плаща

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с предлагането от 1 януари първият ден от болничния да е за сметка на работещите ще бъдат наказвани само тези, които злоупотребяват и мамят. Това разяснява пред публицисти Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Предложението да се включат солидарно както работодателите, по този начин и служащите, с изключение на Национален осигурителен институт, е положително за хората, които са правилни и не злоупотребяват. Всички споделят, че когато човек фактически се разболее, той ще изгуби заплащане за един ден, това е по този начин, само че този правилен човек ще завоюва всички останали дни, с това че няма да дели създаденото от него с измамниците, тъй като те няма да получат заплащане в този един ден, изясни логиката на предлагането за болничните Велев. Това, по думите му, е по-малкият плюс, а по-големият е, че ще се създаде доста повече и хората ще имат по-високи приходи.

Работодателите скочиха против повдигането на заплатите

Той посочи, че препоръчаното решение се практикува в редици страни, изключително в Южна Европа.

Според Велев предлагането първите три дни от болничните да се платят от Национален осигурителен институт, както е било преди налагането на антикризисната мярка, няма да ограничи измамите, тъй като на този, който отива на дълъг уикенд, му е безразлично кой ще ги заплати. В този случай, такива хора ще крадат от всички, посредством публичния фонд Национален осигурителен институт, счита Велев.

Според него би трябвало да се помислят вероятни изключения от това предложение въз основата на задграничния опит. В редица страни има изключения, да вземем за пример в Португалия има изключения за заболели от туберкулоза, за хора, които влизат на интервенция, за заболели деца, има такива практики, просто би трябвало да забележим какво вършат другите, разяснява Велев.

Той още веднъж повтори позицията на работодателската организация, че тематиката би трябвало да се разиска на общи срещи с управленията на отрасловите парламентарни комисии, добре е такава среща да се направи и в държавно управление, и в тристранния съвет.

Велев взе участие в спорен конгрес "Да извадим триумфа от анонимност! ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР