Според Андон Балтаков, един от възможните начини за финансиране на

...
Според Андон Балтаков, един от възможните начини за финансиране на
Коментари Харесай

Глътка надежда за БНР

Според Андон Балтаков, един от вероятните способи за финансиране на БНР е % от Брутният вътрешен продукт или от приходите към Национална агенция за приходите - избран % от налозите на физическите лица и избран % от събрания корпоративен налог.

© Надежда Чипева - Съвет за електронни медии избра нов общоприет шеф на БНР. Биографията на Андон Балтаков дава вяра за качествени промени в медиата.
- Изненадващо медийният регулатор реши да даде късмет на управител, получил основна част от опита си в " Асошиейтед прес " и CNN.- Тригодишният мандат на новия шеф ще бъде изпълнен с доста компликации и трудности.След месеци на напрежение и рецесия, която се разви пред очите на всички, БНР към този момент има нов общоприет шеф. Казва се Андон Балтаков и връзката му с БНР е фактът, че от 1996 до 2000 година е част от новинарския екип на медията, като редактор и водещ на утринните осведомителни излъчвания на БНР. Очаква се да подпише контракта си за ръководство в петък и от този момент да стартира тригодишният му мандат.

Това е изненадващо добра вест по няколко аргументи. Андон Балтаков има впечтляващо CV - като обучение и места, на които е работил (вижте в карето). Не по-малко значимо в тази ситуация е, че работата му в чужбина го слага отвън котерийните ползи за преодоляване на българските медии. След шумния неуспех на предходния общоприет шеф да запуши устата на публицистите там, БНР има голяма потребност по едно и също време от независимост и устойчиво ръководство. Това става още по-важно на фона на бавния публицистичен разпад в другата държавна медиа - Българска национална телевизия. Изборът за общоприет шеф на националното радио в този момент е и доста позитивен знак за Съвета за електронни медии (СЕМ), който този път очевидно избра самичък любимеца си.
Заявките на новия дирктор

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Приемете ме като поръчител - вътрешен и външен, за публицистичната самостоятелност на БНР ", бяха първите думи на Балтаков в изявлението му за предаването " 12+3 " на БНР незабавно след избора му. Пред водещата Даниела Якова той сподели, че откритият разговор и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направи при влизането в медията.

Прозрачност на ръководството, цифровизация на работния развой и артикул, професионална реализация и капацитет за напредък на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите целта в бъдещата работа на Балтаков, които той отбрани в концепцията си пред Съвет за електронни медии.

" Аз с изключение на публицист съм и икономист. Искам да видя салдото за приходите и за разноските. Краткосрочният ми проект е да засилвам комерсиалната активност, с цел да можем да покриваме разноските си, ако те са повече от приходите. В дълготраен проект - да стартираме да работим със законодателя и с изпълнителната власт, с цел да осъществяваме концепциите за стабилно финансиране на публичната медия ", сподели още Балтаков в първото си изявление за БНР. Още по време на чуването му като вероятен модел на финансиране на радиото той предлжи то да идва като % от Брутният вътрешен продукт или от приходите към Национална агенция за приходите - избран % от събрания корпоративен налог. По думите му този трансфер би трябвало да бъде стеснен от минимални и оптимални граници. Според Балтаков, радиото може да генерира лични доходи, които до 2020 година да доближат 5 млн. лева годишно.

Препятствията пред ръководството

Добрите планове на Андон Балтаков обаче ще бъдат изправени пред мнго тествания. Новият общоприет шеф няма да има опция да си избере членове на управителния съвет и ще му се наложи да работи с управителния съвет на предшественика си Светослав Костов. Сегашните членове на управническия орган не могат да бъдат принудени да изоставен, в случай че сами непринудено не пожелаят да подадат оставка, с цел да може новият шеф да има късмет да образува собствен екип. С директорски съвет, с който не мислят в една посока, би означавало съвсем всяко негово решение да бъде неодобрено. Това съществено ще затруднява желанието за промени и обновяване.

От значение е и че в радиото към момента текат прокурорски инспекции. Прави се одит от Сметната палата. Ден след избора на новият общоприет шеф, в четвъртък, се състоя съвещание на краткотрайната парламентарна комисия (създадена в края на предходната година - бел. ред.) за изследване на обстоятелствата и събитията, свързани с спиране на ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт " за 5 часа на 13-и септември предходната година, както и на изказванията за политически напън върху управлението и публицисти от БНР. Комисията ще излезе с отчет за активността си в средата на февруари. На 20 януари в Административния съд София - област потегли делото на някогашния общоприет шеф на БНР Светослав Костов против Съвет за електронни медии за предварителното преустановяване на мандата му. Според него то е нелегално. Всички тези обстоятелства основават в допълнение напрежение.

Към това би трябвало да се прибави и фактът, че екипите в радиото са мощно демотивирани от трупаните с години управнически дефицити и от ниското възнаграждение. Тяхното обосноваване, и превъзмогването на разрушителните процеси засегнали журналистическите процеси в медията, ще са измежду най-трудните и предизвикателни задания пред новия общоприет шеф.

Аргументите на Съвет за електронни медии

Кандидатурата на Балтаков, беше подкрепена от четирима от петимата членове на медийния регулатор - Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев), Галина Георгиева (от парламентарната квота на ГЕРБ), ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова (от парламентарната квота на ГЕРБ), Евелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев). Въздържала се гласоподава Розита Еленова (от парламентарната квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки). Тя твърдо поддържа кандидатурата на настоящия и.д. общоприет шеф Антон Митов.

Изборът на шеф на БНР не беше елементарен. Той не беше изработен по време на първото гласоподаване на Съвет за електронни медии. Балтаков бе определен на второто за деня гласоподаване - процедура, разрешена от Закона за радиото и малкия екран. До него се стигна, откакто първия път по два гласа получиха Балтаков и Митов и един беше даден за кандидатурата на Митко Димитров, някогашен шеф на радио " София ".

При второто гласоподаване Владимирова и Димитрова поддържаха Балтаков. " Има риск модерните и доста положителни възгледи на господин Балтаков да се сблъскат с действителността в радиото и на пазара тук, защото е придобил опита си на други пазари. За мен обаче доста по-голям риск е БНР тъкмо в този миг да остане без определен общоприет шеф. Предстоят промени на медийния закон, този бранш се трансформира под въздействието на цифровите технологии и медията не би трябвало да бъде в безтегловност. Трябва ѝ титуляр и поради това гласоподавам за Андон Балтаков ", аргументира смяната в гласа си Димитрова. Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова също промени първичния си избор и при второто гласоподаване заложи на Андон Балтаков, макар че на първото съвещание гласоподава за Антон Митов.

Още по време на първото гласоподаване членовете на Съвет за електронни медии споделиха, че концепцията на Андон Балтаков ги завоюва с това, че е съвременна. Беше емфатичен и неговият сериозен опит във водещи международни медии, както и визионерското му мислене. " Описали сте съвършения хибрид сред свободна публицистика и пазарно насочен мениджмънт. Това е, да не кажа неизпълнимо, само че доста мъчно. БНР е държавна институция ", заключи при чуването на Балтаков Бетина Жотева.

В понеделник и вторник шестимата претенденти да ръководят БНР показаха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. До избора на нов общоприет шеф на публичното радио се стигна, откакто през октомври предходната година Съвет за електронни медии приключи предварително мандата на Светослав Костов поради рецесията в радиото и невижданото прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт " за близо четири часа. Професионалният опит на Андон Балтаков

Андон Балтаков има магистърска степен по бизнес администрация от университета " Йейл " и висше икономическо обучение от УНСС в София.

Той започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио " Витоша " през 1994 година, а през 1995 година се присъедининява към осведомителния екип на БНР. Започва като преводач-новинар в Прослушвателната работа, където превежда новините от британски на български език. Води утринните вести на БНР от януари 1996 година до април 2000 година Специализирал е новинарско продуциране в BBC в Лондон. През 2000 година се реалокира да живее в Съединени американски щати.

След като получава магистърска степен по бизнес администрация от Университета " Йейл ", работи в управническите структури на огромни медии в Съединени американски щати. Седем години е в " Асошиейтед прес ", където е бил зам.-директор на департамента по стратегическо обмисляне на организацията и шеф по цифрова продуктова тактика. Три години е в CNN, където е старши шеф бизнес интервенции и дава отговор за монетизирането на новинарския уеб страница и съпътстващите стратегии на CNN за мобилни платформи; построява и ръководи бизнеса за синдикирани видеопродукти. Две години е вицепрезидент на новинарския бизнес на " ПроКуест " (ProQuest) – най-големият агрегатор на осведомителни източници за университетски и професионални организации. След това за две години е бил основен действен шеф на най-голямата осведомителна организация за обществени вести в света " Сторифул ". От две години ръководи консултантска организация за осведомителния бизнес, като най-големият му клиент сега е организация " Ройтерс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР