Според анализаторите на S&P евентуалното влизане на България в ERM

...
Според анализаторите на S&P евентуалното влизане на България в ERM
Коментари Харесай

S&P запази BBB рейтинга на България, но понижи перспективата на стабилна

Според анализаторите на S&P възможното влизане на България в ERM II ще докара до институционално подсилване, само че няма да създаде повишаване на рейтинга.

© Цветелина Белутова Коронавирусът и рецесията провокирана от рестриктивните мерки свързани с него не доведоха до намаление на кредитния рейтинг на България от Standard & Poor`s. Агенцията резервира равнището BBB, като намалява вероятността от позитивна на постоянна. Накратко оценката е, че COVID-19 ще тласне стопанската система към криза през 2020 година, само че стабилната фискална и външна позиция на страната ще й разреши да всмуква шока и да се върне към напредък през 2021 година Засилените макроикономически опасности поради рецесията обаче понижават вероятността за повишаване на рейтинга в скоро време.

Шок и възобновяване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Анализаторите на S&P чертаят по-скоро оптимистична картина на бързо възобновяване на българската стопанска система. Като плюсове на страната те акцентират влизането и в рецесията със постоянен платежен баланс и невисок държавен дълг след остатъци в последните години. А също по този начин и уверените крачки към ERM II и банковия съюз. Рейтинговата организация чака ограниченията на българското държавно управление да останат много умерени поради режимът на валутен ръб, който допуска опазване на фискалната дисциплинираност. Като минус се регистрира неналичието на еластичност при паричната политика, макар че се акцентира,че бордът е играл стабилизираща функционалност през годините.

Прогнозата е, че стопанската система ще се свие тази година с 6.5%, а идната ще се възвърне отчасти с 5.9% напредък. Двигател се чака да е събуждането на потреблиенитео към края на 2020 година, а възобновяване на износа се чака през 2021 година, само че той ще остане угнетен спремо предкризисните години. За тази година предвиждането е експортът да се свие с 14%, а настоящата сметка да остне на остатък.

Инфлацията се чака да спадне до 0.5% тази година поради ниските цени на петрола, а след това да се върне на равнища към 2%. За 2020 година се планува 4% бюджетен недостиг, който през 2021 година да се свие до 1.6% и по-късно страната да се върне към остатъци. Съответно покачването на дълга също се чака да е краткотрайно, като се акцентира фискалната консервативност на България през годините.

Безработицата се чака да се повиши до към 9%, само че през 2021 година да се върне към 6% и в идващите години да продължи леко да пада. Според S&P макар покачването на номиналните заплати в последните години, конкурентността не е потърпевша и страната е добре позиционирана за експортен растеж когато комерсиалните й сътрудници се съвземат от рецесията. Ограниченията от влошената демография и неизвършени структурни промени остават.

Напредъкът към ERM II се приема за стъпка към институционално подсилване. Договорената суап линия с ЕЦБ се пояснява като знак, че съвсем всички условия са изпълнени. Според анализаторите това ще е и една от политическите котви, които ще оказват помощ на настоящето ръководство да изкара целия си мандат до 2021 година, в случай че няма значими шокове. Целевият период за влизане в " чакалнята на еврозоната " обаче може да бъде и отрицателно повлиян от външнополитически фактори.

Какво може да повлияе

Стабилната вероятност по рейтинга значи дребна възможност за смяна и нагоре, и надолу. Все отново от S&P показват, че намаляване може да има, в случай че обратно на упованията на анализаторите платежният баланс се окаже под напън. Друга евентуална причина може да е, в случай че ограниченията на държавното управление против пандемията трайно влошат макроикономическите или фискалните покзатели на страната.

Покачване на рейтинга може да има, в случай че стопанската система се върне към предходната си възходяща траектория без да натрупа макроикономиески несъответствия. А също и в случай че външното и показване надвиши сензитивно настоящите упования. При предходната проверка на рейтинга предходната година като мотор за повишаване беше посочено и продължаващи структурно и институционално подсилване, да вземем за пример по пътя към еврото. Сега обаче с настъпилата рецесия очевидно настоящите индикатори натежават и влизането в ERM II надали единствено по себе си ще създаде по-висока оценка от S&P. Още през април и Fitch ревизира вероятността пред страната от позитивна на постоянна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР