Според анализаторите на Райфайзен Рисърч банковият сектор в Централна и

...
Според анализаторите на Райфайзен Рисърч банковият сектор в Централна и
Коментари Харесай

Банковият сектор в Централна и Източна Европа за 2019 г. – прогнози на Райфайзен Рисърч


Според анализаторите на Райфайзен Рисърч банковият бранш в Централна и Източна Европа е покрай рекордна доходност. Те регистрират двуцифрена възвръщаемост на капитала в районите на Централна Европа, Югоизточна Европа, и Източна Европа.

- усилват се упованията за напредък за Унгария, Румъния и Украйна;

- стабилен напредък се предвижда за Сърбия, Хърватия и Русия;

- кредитният напредък се чака да се забави леко в Чехия, Словакия и България.

Според анализаторите на Райфайзен Рисърч:
Чехия и Косово са най-рентабилните пазари, Румъния, Унгария и Украйна са пазарите с най-интересен поврат. Печалбата на банковия бранш в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро, като в целия района на ЦИЕ за 2018 година тя е над 30 милиарда евро. Показателят необслужвани заеми в ЦИЕ е в едноцифрената зона, като най-ниското равнище е в Централна Европа (Чехия, Унгария и Словакия) – 3.3%, до момента в който в Югоизточна е 7%, а в Източна – 9.3%. Увеличава се диференциацията в районните тактики на огромните трансгранични банки, само че Чехия, Румъния и частично Русия са измежду главните пазари на водещите банкови групи в ЦИЕ. Руският банков пазар се възползва от консолидацията, още веднъж отбелязва двуцифрена възвръщаемост на капитала. Стабилен бизнес за задграничните банките, които от дълго време оперират на пазара. Пазарният дял на австрийските банки в ЦИЕ още веднъж се приближава до рекордни равнища.Най-висок капацитет за напредък в Югоизточна Европа, до известна степен отслабва растежът в Централна Европа, изключително в банкирането на дребно заради регулаторни ограничавания.
Пълният отчет за банковия бранш в Централна и Източна Европа за 2019 година е наличен на портала на Райфайзен Рисърч: ТУК

Видео изявление с създателя на отчета Гунтер Дойбер , който обобщава главните заключения в документа, е налично на блога на РБИ “DiscoverCEE”: ТУК .




Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР