Според анализ на изданието фабриките на Ford в Китай са

...
Според анализ на изданието фабриките на Ford в Китай са
Коментари Харесай

Разклатеният автомобилен пазар в Китай поставя под въпрос бъдещето на Ford и PSA

Според разбор на изданието фабриките на Ford в Китай са оперирали с 11% от евентуалната си продукция през първата половина на годината.

© Rebecca Cook Нестабилният пазар на коли в Китай оказва голямо въздействие върху задграничните производители. Някои от фирмите създават много под потенциала си, а това провокира опасения, че ще би трябвало да се отдръпват от най-големия авто пазар в света. Най-потърпевши към този момент са американската Ford и притежателят на Peugeot - PSA, оповестява Financial Times.

Все по-малко

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ппродукция на двете компании е много под потенциала на мощностите им поради обрата, който настъпи предходната година на китайския авто пазар и докара до исторически ниски равнища на продажбите. Според разбор на изданието заводите на Ford в Китай са оперирали с 11% от евентуалните си благоприятни условия през първата половина на годината.

За същия интервал продажбите на Ford в Китай са се намалили с 27% на годишна база. Съвместният цех с китайската Changan е създал единствено 102 автомобила през първата половина на годината, излиза наяве от данни на Асоциацията на китайската автомобилна промишленост. Това значи, че употребяваният потенциал е паднал под 1%. Другото взаимно дружество на компанията с Dongfeng Auto работи на 22% от потенциала си. Групата съобщи, че продажбите в Китай са намалели с 62% през първото полугодие.

Обикновено заводите би трябвало да работят с потенциал над 80%, а това акцентира проблемите, пред които са изправени Ford и PSA, настояват анализатори. " Някои автомобилни групи ще би трябвало да преразгледат позицията си на този пазар, и то в кратковременен проект ", споделя Робин Жу, който е анализатор в Bernstein. Той предвижда " доста ниски " облаги за огромните задгранични компании в Китай точно поради огромния потенциал, който остава необработен.

Има ли вяра

За някои автомобилни компании, които продават на по-високи цени (над 22 хиляди $ за кола), Китай е " изгубена идея ", споделя Йохан Сиберт от консултантската JSC Automotive.

Според анализатора в Jefferies Патрик Юан пък задграничните производители ще се опитат да се преборят с проблемите си и ще съумеят да се оправят с тях. " Пазарът на коли в Китай е най-големият, прекомерно неуместно е просто да се откажат от него ", споделя той.

Продажбите на коли на най-големия международен пазар са се намалили с 4%, достигайки до 23 млн. през 2018 година Тази наклонност на спад продължава и тази година - през първото полугодие те са намалели с 14% в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

Ford се пробва да резервира мястото си на пазара, като възнамерява да пусне нови модели в Китай. Така американската компания се надява да продава повече, откакто се сблъска със загуба от 1.5 милиарда $ предходната година.
Все още обаче е допустимо задграничните автопроизводители да споделят ориста на японската Suzuki, която стана първият огромен производител на коли, напуснал китайския пазар от десетилетия насам.

Неволите на PSA

Производството в взаимното дружество на PSA с Changan в Шенжен е намаляло фрапантно, разясняват някои от локалните притежатели на бизнес в региона. " Преди три-четири години тук живяха стотици чиновници на PSA. Преди две години доста от тях си взеха почивни дни без причина и започнаха да си потеглят един след различен ", споделя притежателят на хранителен магазин покрай завода.

" Нямаме доста поръчки, а производството е малко ", разяснява служащ, който изяснява по какъв начин от ден на ден чиновници напущат. " Те избраха да си тръгнат. Просто не можеха да понесат да работят за същата заплата, когато фабриката няма задоволително поръчки ", споделя той.

От PSA обявиха обаче, че китайската марка DS, която е благосъстоятелност на компанията, " работи по нова тактика за поддръжка на здравия и дълготраен ангажимент към Китай ", а това би могло да съставлява някаква вяра за нарастване на продажбите.

По-успешните групи на китайския пазар като Volkswagen и General Motors също страдат от нестабилния пазар. VW регистрира спад на продажбите с 6% на годишна база през първото тримесечие на годината, до момента в който тези на GM паднаха с 10%. Използваният потенциал в взаимните предприятия на GM и VW обаче не е на сериозно равнище - нормално поддържат над 80%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР