Според американските власти стотици милиони евро вложени от членовете на

...
Според американските власти стотици милиони евро вложени от членовете на
Коментари Харесай

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Според американските управляващи стотици милиони евро вложени от членовете на OneCoin са минали през няколко дестинации, с цел да доближат do следени от Ружа Игнатова фондове и сметки

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Около 60% от постъпленията идват от Китай, само че членове има от на практика всяка точка на земното кълбо.Парите са насочвани към офшорки и даже мнима договорка за петролно находище в Мадагаскар. През 2015 година Ружа Игнатова за пръв път навлезе по-осезаемо в общественото пространство с обилни празненства и скъпи придобивки на емблематични здания в София. Ресторант " Крим " на ул. " Славянска " беше платен от следена от нея офшорка за 4.2 млн. евро, а къщата на Моллов против Народното събрание за 5 млн. евро. Сумите звучат внушително и непостижими за някого, който не е рок звезда или правоприемник на фамилна империя.

Години по-късно обяснението ще стане банално - тези две покупки са едвам към 0.3% от постъпленията (и то единствено до септември 2016 г.) на нейната криптовалутна компания OneCoin, чието битие от зараждането й преди пет години е придружено с предизвестия от анализатори, медии и регулатори, че е машинация. Дори да прибавим и други известни придобивки - централата на компанията на пл. " Славейков ", имение в Созопол и първокласна яхта, паркирана на марината в морския град, сумата надали ще е над 1% от галактическия оборот на OneCoin. А точно пари, привлечени главно посредством продажба на " просветителни пакети " на милиони души от целия свят. Тези пакети съдържат разнообразни количества жетони, позволяващи да се взе участие в копаенето на onecoin, а също и дават обещание приходи от бонусна скица при привличането на нови членове, закупили нови пакети - неща, които карат американските прокурори в прав текст да нарекат OneCoin пирамида.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изчисленията в този момент стават вероятни с помощта на документите в правосъдните каузи в Съединени американски щати против самата Ружа Игнатова (тя не се е появявала обществено от края на 2017 г, и не е известно къде е), брат й Константин (арестуван в САЩ) и американския юрист Марк Скот (обвинен в пране на пари и банкови измами в интерес на OneCoin). Там са представени добити от прокурорите вътрешни счетоводни данни от OneCoin, съгласно които приходите до края на третото тримесечие на 2016 година са 3.353 милиарда евро, а " облагата " - 2.232 милиарда евро.

" Капитал " също се снабди с тези данни от свои източници. Макар достоверността да не може да бъде потвърдена на 100%, има задоволително индикации да бъдат признати за достоверни, като в незаличените метаданни се виждат и имена, свързани с OneCoin, в това число и Ружа Игнатова. Екселските таблици обгръщат същия интервал и удостоверяват числата, изнесени от американските управляващи. И те чертаят картина на феноменалния напредък, който няма по какъв начин да е приключил внезапно през септември 2016 - от този момент ще мине една година до изгубването на Игнатова, а даже и след него и до момента компанията работи и притегля и нови членове. Според таблиците дейните членове на OneCoin са 2.1 млн. души, до момента в който в идващите години компанията приказва за над 3.5 млн. - единственият файл, където се съдържат данни и за 2017, демонстрира нови 1.8 млн. клиенти единствено през годината.975 млн. евро са приходите от най-продавания пакет Tycoon, който коства 5500 евро

118 хиляди евро коства най-скъпият пакет към 2016 година - Ultimate. От него са продадени 1130 бройки, 890 от тях в Китай

3347 членове от България са вложили общо 2 млн. евро

По-голяма и от Хеопсовата

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
За да сложим нещата в вероятност, в случай че OneCoin оперираше през единствено едно сдружение и то беше записано в България, евентуално за 2016 година то щеше да е първо или в най-лошия случай второ по оборот в страната след " Лукойл Нефтохим Бургас ". Данните демонстрират, че единствено до септември компанията е събрала доходи от малко под 2 милиарда евро (виж инфографиката). За благополучие или за злощастие обаче OneCoin оперира главно през задгранични компании, постъпленията по разнообразни канали постъпват в знайни и незнайни сдружения, тъй че към този момент единствен източник за консолидираното положение са точно тези мениджърски доклади.

Ако продължим с хипотетичната си прилика обаче, OneCoin би била български водач освен по размер, а и по география. Основно продажбите идват от Китай (около 60%), което е от дълго време известно. Но членове има от на практика всяка точка на земното кълбо. Данните демонстрират даже 4 пакета, закупени от Антарктида - континент без непрекъснато население, на който живеят главно експедиции от учени и откриватели.

Ако се гледат в придвижване обаче, данните демонстрират забавна миграция. След първичния взрив от Китай, Азия и от Европа, последователно със усилването на предизвестията от регулатори и почналите следствия от ден на ден интензивността на компанията се насочва към други пазари като Латинска Америка и Африка.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
България, където са част от офисите на компанията, пък надалеч не е от дейните пазари и до 2016 година на практика няма продажби. В единственото си изявление за " Капитал " през 2015 година Ружа Игнатова изяснява, че не продава в България, с цел да няма спор на ползи. А огромната част от членовете от страната очевидно са завещание от добитата от OneCoin друга компания със подозрително минало и постоянно упреквана, че е машинация - OPN (Opportunity Network), оперирала и под името SiteTalk. Затова вложенията от България за първите две години доближават едвам 2 млн. евро от 3347 души, което прави евентуалните вреди много лимитирани.

Не подобен е казусът обаче на всички места. Данните демонстрират, че голямата част от членовете на OneCoin са влезнали с дребни суми - 88% от постъпленията са от най-евтините просветителни пакети на цени от 110 до 1100 евро. Най-големият доход - съвсем 1 милиарда евро, обаче идва от продажбите на Tycoon пакета на цена 5500 евро. А над 1100 души, голямата част от Китай, купуват най-скъпия към оня миг Ultimate пакет на цена 118 хиляди евро. И това не е максимумът - от материалите по групов иск, заведен след ареста на Константин Игнатов против OneCoin от американски пострадали, се вижда, че един от водещите взискатели е лекар Доналд Бердо, кардиолог от Монтана. Той твърди, че в интервала август 2015 - май 2016 година е вложил сумарно 755 хиляди $ в OneCoin.

Фокуси с изгубване

Основателката на OneCoin не се е появявала обществено към този момент две години и " Къде е Ружа? " се трансформира от въпрос, човъркащ скромна общественост, в един от най-слушаните подкасти на BBC. Но освен тя липсва - не по-лесен за отговаряне въпрос е къде са тези най-малко 3.3 милиарда евро.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Част от сумата отива за бонуси за привличане на нови членове. Цитираната от американските прокурори облага 2.2 милиарда евро демонстрира точно това - приспадането на към 1.1 милиарда евро преведени като бонуси на дейните членове. Тук обаче има няколко условности компанията постанова разнообразни форми на ограничавания за изтегляне на тези облаги, тъй че съгласно данните във файловете едвам към 130 млн. евро са прибрани в кеш до септември 2016 година Съдбата на останалите, въпреки да се водят по сметки на членовете, не е ясна.
Документ
Искане за претършуване на парцели на Марк Скот
Документ
Изслушване след ареста на Марк Скот
Документ
Искане за чуване на очевидци от Ирлания
Документ
Обвинения на Марк Скот в пране на пари и банкова машинация

Същевременно би трябвало да се регистрира и че евентуално OneCoin е имала някакви оперативни разноски освен по поддържане офисите в София (и до момента в българското " Уан нетуърк сървисес " работят към 60 души), Дубай, Лондон и Хонконг, само че и по образуване на лъскави събития по целия свят. Ако се съди по изказванията на американските прокурори, друго значително перо би трябвало да е било и " система от регулярни корупционни заплащания към държавни служители по целия свят, с което да се улеснява лъжливата скица на OneCoin ". А също и такси за юристи, като задържания Марк Скот, който за услугите си е получил милиони, вложени в придобивки на парцели, яхта, първокласни коли, бижута и часовници. Известна част са блокирани или иззети и от разнообразни институции по света - китайски медии през 2018 година оповестяват за задържани 98 души и възобновени 268 млн. $ след двегодишно следствие. Германският финансов регулатор BaFin през 2017 година пък заяви, че е блокирал 29 млн. евро., по-малки суми са иззети при акции в Индия.

Така или другояче, каквито и да са били тези суми, няма подозрения, че остава голяма разлика от евентуално милиарди. И изказванията на Съединени американски щати са, че те под една или друга форма са стигали в огромната си част до съоснователите Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд. Например изказванията на BaFin са, че през немското сдружение за година от декември 2015 до декември 2016 година са минали 360 млн. евро. Но най-вече елементи изскачат около делото на Марк Скот, в което изказванието на американските управляващи е, че е изпрал към 400 млн. $ за OneCoin.

Голямото пране

Накратко неговата роля в историята може да се сглоби от обвиняванията на прокурорите и стенограмите от първите разпити след ареста му, които са оповестени по делото. Скот е показан по мейл на Ружа Игнатова на 30 септември 2015 година, като съгласно личните му изказвания връзката е осъществена от Гилбърт Армента, притежател на фамилния офис Fates Group, а преди този момент на грузинската " Капитал банк " - предоставяла услуги на OneCoin, до момента в който през 2016 година лицензът й е лишен за... неспазване на разпоредбите срещу пране на пари. На 31 януари Игнатова му написа: " Тъй като времето цъка, какви са идващите стъпки и по какъв начин можем да продължим. Ако би трябвало да се срещнем, ще съм в Лондон от 5.2 до 15.2. Синди ти е пратила телефон, обади ми се, когато е при теб ". Според прокурорите става въпрос за изпратено на юриста особено криптирано устройство, каквито Игнатова е употребила, с цел да избегне подслушване от управляващите. На 9 февруари Скот лети до Лондон и се връща на 14 февруари, а по-късно в края на месеца записва MSSI LTD в Британските Вирджински острови, а в идващите месеци - и серия фондове под името Fenero (в същата дестинация, както и в Каймановите острови, Ирландия и др.)

За построяването на фондовете той употребява услугите на профилирана компания - Apex Fund Services. След като всички те се снабдяват с банкови сметки, по данни на американските управляващи в тях сред юни 2016 и февруари 2017 година са постъпили сумарно 364 млн. евро и 10 млн. $. Те са пристигнали от десетина банкови сметки на няколко сдружения от разнообразни страни: International Marketing Services GmBH (германската компания с блокирани средства от BaFin), International Marketing Services Pte (Сингапур), Star Merchant (Хонконг), Fates Group (споменатият семеен офис на Армента) и " Би енд Ен консулт " (България). Проследяването на финансовите потоци е посочило, че осем от тези сметки са захранвани директно или индиректно с пари от закупените просветителни пакети от членове на OneCoin, а за Star Merchant има данни, че е следена персонално от Игнатова.

Според изказванията на Скот пред банки, институции и сътрудниците на ФБР след ареста му Fenero е семеен офис, регистриран като private equity fund, който ръководи парите на няколко богати европейски фамилии. А съгласно обвиняването той е представял погрешна информация за произхода на средствата, макар че е знаел, че те на практика напълно идват от лица, свързани с OneCoin и Ружа Игнатова. При разпита му той посочва като част от вложителите Гилбърт Армента и Ирина Дилкинска, която му е показана от Игнатова. По това време Дилкинска е основен правист на OneCoin, както и притежател и шеф на " Би енд Ен консулт ".

Пред Apex Fund Services Скот обаче не показва Дилкинска в тази светлина, а като софтуерен вложител и че нейната " Би енд Ен консулт " дава технологии под лиценз на компании като немската и сингапурската IMS и техните прехвърляния към Fenero са заплащане за тези услуги. Проблем поражда чак когато в края на юли на 2016 година Скот препраща на шефовете на Apex преписка с Дилкинска, където се вижда мейлът й в onecoin и след последвалите въпроси и обяснението, че поради многото обвинявания и предизвестия ще би трябвало задълбочена инспекция, на 10 август Скот приключва договорите си Apex и продължава да работи с кайманската DMS Bank, посредством която трансферира общо над 273 млн. евро към Ирландия по сметки в Bank of Ireland. А оттова след известни премеждия и блокирани преводи огромна част от парите са изпратени към Phoenix Fund Investments в Обединените арабски емирства - различен семеен офис, за който прокурорите настояват, че могат да потвърдят, че се управлява от единия от основателите на OneCoin.

Криптокралицата и братът на президента

Но най-любопитната история е от малко преди този момент. През юли 2016 година Скот написа на Apex, че желае да се провиснал 30 млн. евро заем на CryptoReal Investments Trust, с цел да купи петролно находище (блок 3112) в Мадагаскар от хонконгското Barta Holdings Limited. В писмото си той споделя, че родственик на двама някогашни американски президенти е представител на Barta и " ще пробваме да не питаме повече за тази част от транзакцията ".

За задачата даже има основан уебсайт на CryptoReal Investments, който към този момент не е деен. Там като продавач е посочена Hoifu Energy Group (регистрирана на бермудските острови и листвана в Хонконг), чийто изпълнителен шеф и зам.-председател на борда фактически е Нийл Буш - брат на Джордж У. Буш и наследник на Джордж Х. У. Буш. Според докладите на Hoifu тя в действителност е притежател на находище в Мадагаскар, само че друго - 2101, а въпросният блок 3112 е в друга компания, следена от главния притежател на групата лекар Хуей Чъ Мин. Дали такава договорка е имало действително, не е ясно, защото от хонконгската компания не дадоха отговор на запитването на " Капитал ". Според американските прокурори обаче след това 10 млн. евро от сметката на Barta са изпратени по сметка на Себастиан Грийнууд, което ги кара да мислят, че става въпрос за пране на пари.

В откъслечните си мемоари при разпита Скот се сеща за необикновена договорка, в която взел участие и един от братята Буш и това го поуспокоило, само че не и за доста повече елементи. А що се отнася до това какво е станало с парите, той твърди че към 190 млн. евро са преведени на Phoenix, а за останалите: " Ами, някои бяха вложени и прехвърлихме и собствеността в тези бизнеси. Някои просто не потръгнаха. Купихме, опитахме да купим комерсиална платформа за валута в Лондон. Парите бяха пропилени, не проработи. Купихме компания за кредитни карти PCT (бел. ред. че това е Payment Card Technologies Limited, Великобритания), и тя беше трансферирана на притежателите. "

По какъв тъкмо път са пристигнали парите за покупките на софийските парцели не е ясно. Двете компании от ОАЕ, посредством които бяха добити, към този момент са заличени, а през днешния ден техен собственик се води Емил Хърсев. Според декларацията си по закона за ограниченията против изпиране на пари той е автентичен притежател, а след покупко-продажбите при започване на 2017 година беше обяснил, че съставлява клиент. Към днешна дата в централата на OneCoin продължава да кипи живот и да работят хора. Ресторант " Крим ", който трябваше да е персонална резиденция на Ружа Игнатова, е ремонтиран, очевидно поддържан, само че запустял.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР