Според американската централна банка щатската икономика отбелязва доста умерени темпове

Според американската централна банка щатската икономика отбелязва доста умерени темпове ...

Фед: Икономиката на САЩ се разширява умерено.


Според американската централна банка щатската икономика отбелязва доста умерени темпове на ръст. В същото време Фед обяви в сряда вечерта в своя икономически доклад "Бежова книга", че повечето компании в момента не изпитват тревога за възможна рецесия.Още по тематаФед смята, че американската икономика продължава да расте

„Въпреки че опасенията относно митническата и търговската несигурност продължават, мнозинството от компаниите остават оптимистични за краткосрочните перспективи", се казва в доклада.

Експертите обръщат специално внимание на Бежовата книга, докато нетърпеливо очакват решението за паричната политика на 18 септември. Като цяло се очаква още едно понижаване на ставката, с което паричните власти искат да се противопоставят на забавянето на икономическо забавяне. Наскоро, в края на юли, Фед намали основната си лихва с една четвърт до диапазона от 2,0 до 2,25 процента.

Икономическият растеж на САЩ се забави значително през пролетта. Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с годишен темп от 2,0%. В началото на годината темпът все още беше 3,1 процента.

Наскоро имаше и негативни новини от индустрията: според проучване сред компаниите тя се сви през август за първи път от 2016 г. Фед отбелязва в Бежовата книга, че икономическата активност в сектора се е забавила, откакто бе  публикуван предишният икономически доклад.

Председателят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари смята, че централната банка трябва да продължи да предприема действия на лихвения фронт. „Ако инвестициите продължат да се сриват, ако предупрежденията за рецесия продължават, тогава ние, като членове на Федералния резерв, трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме добрият темп на икономиката".  

Източник: investor.bg