Според адвокат Александър Кашъмов законопроектът на ВМРО срещу фалшивите новини

...
Според адвокат Александър Кашъмов законопроектът на ВМРО срещу фалшивите новини
Коментари Харесай

Защо законопроектът на ВМРО срещу фалшивите новини е по-мракобесен от фиксираните цени

Според юрист Александър Кашъмов законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация против подправените вести е по-мракобесен от ограниченията на Българска социалистическа партия против спекулата, които водят до фиксиране на цените.

В началото на изключителното състояние депутатите от придвижването предложиха промени в Закона за радиото и малкия екран, с които предлага Съветът за електронни медии (СЕМ) да може да стопира достъпа до уеб сайтове, които популяризират погрешна информация и всъщност не са медии. Предлага се още до три години отнемане от независимост за разпространяване на подправени вести, както и глоба от 500 до 2 000 лв. за притежател на домейн с текст без създател.

В предаването " Видимо и невидимо " юрист Александър Кашъмов сподели, че такава процедура няма на никое място в Европа, а приемането на законопроекта може да докара до цензура и да заплаши свободата на словото. Той открои три съществени казуса на законопроекта.

Първият проблем, че законодателството до известна степен дублира така наречен медиен закон, признат по предложение на депутата от Движение за права и свободи и притежател на медии Делян Пеевски. Според предлагането на Вътрешна македонска революционна организация уеб страниците би трябвало да се записват пред Съвет за електронни медии, а съгласно в този момент настоящият закон подобен указател би трябвало да поддържа Министретсвото на културата.

Вторият проблем е, че се уголемяват пълномощията на медийния регулатор, който по закон след единствено радиото и малкия екран, само че не и интернет.

Третият - че административен орган като Съвет за електронни медии без правосъдно решение да взема решение кое е дезинфорамция и кое не е, което е цензура.

Интервюто на Кашъмов гледайте във фесйбук страницата на " Дневник " и по-късно на www.dnevnik.bg>
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР