Според 68,9% от българите страната ни трябва да запази твърдата

...
Според 68,9% от българите страната ни трябва да запази твърдата
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: 68,9% от българите подкрепят твърдата позиция за РСМ


Според 68,9% от българите страната ни би трябвало да резервира твърдата си позиция по отношение на присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. Малко над една пета са на противоположното мнение – България да промени позицията си към по-мека.

Това сочат данните от изследване на „ Галъп интернешънъл “. Почти аналогични данни са регистрирани и през лятото на предходната година.

Това демонстрира, че основна смяна в настройките по тази тематика няма, а обзорът обратно в годините демонстрира даже признаци на „ сгъстяване “ на публичното мнение у нас, показват социолозите.

Снимка: Галъп интернешънъл


В началото на 2022 година „ Галъп интернешънъл “ ревизира публичните настройки по отношение на изискванията за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз. 60,8% избраха опцията Македония да бъде позволена, само че единствено при осъществяване на контракта.

Съпоставка с ноември 2020 година, когато въпросът още веднъж беше интензивно обсъждан, ясно демонстрира, че позицията по този въпрос измежду българите е втвърдена – делът на отговори „ единствено след осъществяване на контракта “ през 2020 година беше 51,1%, т.е. 10 пункта по-нисък, в сравнение с в този момент.

Снимка: Галъп интернешънъл


За абсолютно допускане на Македония по пътя към Европейски Съюз при започване на тази година бяха 7,6%, а през 2020 година – подобен дял от 8%. Най-сериозен е растежът за година и половина на тези, които са крайни в желанието си Скопие да не бъде допускано - 15,3% в този момент против 6,1% през 2020 година

Втвърдяването на позициите идва за сметка на спад на половина на тези, които не могат да образуват мнение. Това значи, че в хода на дебата в последните месеци обществото очевидно последователно образува по-активна позиция и тя демонстрира признаци на консолидация в едната посока.

В рамките на две следващи години - 2020 година и 2021 година, „ Галъп интернешънъл “ ревизира настройките на българските жители и по още един, обвързван с тематиката „ Северна Македония “, знак – целите на българите по отношение на съседката ни.

Снимка: Галъп интернешънъл


И по този въпрос се следи спад измежду колебаещите се и заемане на по-твърда позиция. В рамките на година делът на далите отговор, че най-важното е Северна Македония да уреди връзките си с нас, а не толкоз дали ще влезе в Европейски Съюз, е повишен с 13% – още веднъж за сметка на зоната на колебаещите се. Делът на противоположните отговори може би е бухнал леко – от 5,8% на 7,5%.

Данните са от самостоятелната изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “, надлежно телефонен сондаж измежду 800 души, извършен през февруари 2022 г.; телефонен сондаж, извършен през юни 2021 година измежду 890 души, както и проучвания лице в лице, извършени надлежно: ноември 2020 година измежду 808 души; декември 2021 година измежду 803 души; януари 2022 година измежду 805 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР