Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменна част

...
Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменна част
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Добросъседството е неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония

" Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменима част от преговорната рамка със Северна Македония и Албания ". Това разяснява в изявление за БНР евродепутатът от " Обнови Европа " Илхан Кючюк. Той е и непрекъснат докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

Илхан Кючюк посочи, че в рамката за Северна Македония на Европейски Съюз няма експлицитен текст, в който да се упорства за възобновяване на работата на Смесената историческа комисия сред България и Северна Македония: " Няма доста детайлно написани текстове. Не е ангажимент на Европейската комисия да разписва детайлно, изключително в един подобен рамков документ по какъв начин ще бъдат решавани двустранните разногласия сред двете страни. Принципната позиция за това философията да бъдат спазвани добросъседските връзки и в името на тях да продължи преговорният развой са намерили доста директно отражение както в този документ, по този начин и в предходния, когато Европейска комисия излезе с по-общи изводи ", съобщи евродепутатът.

По думите му върховенството на закона ще е приоритет по време на този преговорен развой: " Всички преговорни глави ще бъдат затворени, когато хоризонталният аршин " господство на закона " бъде затрупан. Страните от Европейски Съюз желаят гаранции от страните, които са в преговорни връзки с тях ".

Кючюк разяснява още, че за разлика от доста други избори, провеждани в Северна Македония до момента, тематиката за България не е най-важната тематика във вътрешнополитическия политически дискурс на страната. " Фундаменталният въпрос сред политическите сили в тази акция е дали би трябвало да се върне страната 3 години обратно. Една част от политическия хайлайф на Република Северна Македония поддържа тази теза. Друга част споделя, че Европейски Съюз е бъдещето на страната и в негово име се организират промените и дейната политика, работейки с сътрудниците и спазвайки добросъседските връзки. В името на европейското бъдеще на страната и в името на идващите генерации направихме политически жертви ".

Илхан Кючюк прикани политиците в Северна Македония да създадат всичко допустимо, с цел да въвлекат оптимален брой жители в предизборната акция и те да гласоподават въз основата на техните политически платформи и претенденти, с цел да се сътвори едно болшинство, което да може да носи политическа отговорност и да има явен приоритет, обвързван с европейското бъдеще на страната, тъй като това е и настояването на огромна част от жителите, декларирано в социологическо изследване преди идните избори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР