Споразумения за четири програми над 113 млн. евро от новия

...
Споразумения за четири програми над 113 млн. евро от новия
Коментари Харесай

Със 113 млн. евро стартира програмният период по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.


Споразумения за четири стратегии над 113 млн. евро от новия програмен интервал на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година ще бъдат подписани на 23 май в София в наличието на заместител министър-председателя Томислав Дончев и държавния секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб.

Споразуменията са за стратегиите, ръководени от министерствата на културата, на вътрешните работи, на образованието и на правораздаването. В началото на месец май започва и програмата към министерството на околната среда и водите.

С подписването на споразуменията на процедура се слага началото на новия програмен интервал за български планове, финансирани по двата механизма.

Четирите стратегии, които започват на 23 май, са с общ бюджет над 113,5 млн. евро и ще финансират планове в предпочитаните браншове правораздаване, вътрешни работи, просвета и локално развиване, понижаване на бедността.

Събитието ще се организира от 9.00 ч. в хотел „ Балкан “ в София.

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия са членове на единния европейски пазар и имат тясно съдействие с Европейски Съюз по силата на Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП). Финансовият механизъм на ЕИП (ФМ на ЕИП) и Норвежкият финансов механизъм (НФМ) са инструментите за принос на трите страни за европейската взаимност и доближаване, като способстват за общата цел за понижаване на обществените и стопански разлики сред европейските райони. Също както и Кохезионния фонд на Европейски Съюз, тези финансови механизми дават поддръжка на държавите-членки, чийто брутен народен артикул на глава от популацията е под 90% от междинния за Европейски Съюз. Техните цели отразяват целите на Европейски Съюз за зелена, конкурентоспособна и приобщаваща Европа. По линия на двата механизма през програмния интервал 2014—2021 година се дават 2,8 милиарда евро за планове, с което се усилват вложенията на Европейски Съюз в Централна и Южна Европа. България ще има достъп до безплатно финансиране в размер на 210,1 млн евро, разпределени в 10 стратегии в основни браншове.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР