Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам, „най-модерното

...
Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам, „най-модерното
Коментари Харесай

Европарламентът одобри споразумение за свободна търговия с Виетнам

Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Виетнам, „ най-модерното и амбициозно съглашение, сключвано в миналото сред Европейски Съюз и разрастваща се страна “, получи утвърждение от Европейския парламент в сряда. Евродепутатите поддържаха съглашението за свободна търговия с 401 гласа „ за “, 192 гласа „ срещу “ и 40 гласа „ въздържал се “.

Виетнам е вторият максимален търговски сътрудник на Европейски Съюз в Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН) след Сингапур, като търговията със артикули възлиза на 47.6 милиарда евро годишно и 3.6 милиарда евро във връзка с услугите. Износът на Европейски Съюз за Виетнам пораства годишно с 5-7%, като комерсиалният недостиг на Европейски Съюз с Виетнам през 2018 година е бил в размер на 27 милиарда евро. Основният импорт на Европейски Съюз от Виетнам включва телекомуникационното съоръжение, облекло и хранителни артикули. Главният експорт на Европейски Съюз за Виетнам са машини и транспортно съоръжение, облекло и хранителни артикули.

„ Най-модерното, най-всеобхватното и най-амбициозно съглашение, сключвано в миналото сред Европейски Съюз и разрастваща се страна “ ще способства за определянето на високи стандарти в района и може да докара до бъдещо съглашение за търговия и вложения сред районите, съобщи Парламентът в съпътстваща резолюция, призната с 416 гласа „ за “, 187 гласа „ срещу “ и 44 гласа „ въздържал се “.

Споразумението е „ явен знак в поддръжка на свободната, обективна и реципрочна търговия в интервал на възходящи протекционистки трендове и съществени провокации пред многостранната търговия, основаваща се на правила “, подчертаха евродепутатите.

Премахване на съвсем всички мита

Споразумението ще отстрани съвсем всички мита сред двете страни през идващите 10 години, в това число за главните европейски артикули за експорт за Виетнам: машини, коли и химикали. То обгръща банкови услуги, морски превоз и пощенски услуги, до които предприятията на Европейски Съюз ще имат по-добър достъп. Компаниите също по този начин ще могат да вземат участие в публични поръчки оповестени от държавното управление на Виетнам и от няколко града, в това число Ханой. Споразумението пази и 169 емблематични европейски продукта.

Освен това съглашението е инструмент за запазване на околната среда и за опазване на обществения прогрес във Виетнам, в това число трудовите права. То задължава използването на Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата от страна на Виетнам. Страната пое също по този начин ангажимент да ратифицира два законопроекта, по предложение на Екологичен потенциал - един за премахването на насилствения труд, а другия за свободата на сдружаване, надлежно до 2020 година и 2023 година

Търговското съглашение може да бъде прекъснато, в случай че има нарушавания на правата на индивида.

Уреждане на разногласия сред компании и страна

Европарламентът настрана одобри с 407 гласа „ за “, 188 гласа „ срещу “ и 53 гласа „ въздържал се “ съглашение за отбрана на вложенията, което открива капиталова правосъдна система с самостоятелни съдии, които да уреждат разногласия сред вложители и страна. Придружаващата резолюция бе призната с 406 гласа „ за “, 184 гласа „ срещу “ и 58 гласа „ въздържал се “.

Приетите съглашения съставляват неповторима опция за реализиране на задачата на Европейски Съюз да се трансформира в геополитически състезател, който пази многостранната търговия, отхвърля протекционизма и покачва стандартите за труд, пази околната среда и правата на индивида по целия свят. Споразуменията ще усилят просперитета, ще основат нови и по-добре платени работни места, ще понижат разноските за огромни и дребни предприятия и ще им дадат по-добър достъп до пазарите на другата страна”. Гледайте цялата тирада тук.

Председателят на комисията по търговия Бернд Ланге (С&Д, Германия) съобщи след гласуването: „ Историята демонстрира, че изолацията не трансформира дадена страна. Ето за какво Парламентът гласоподава в поддръжка на това комерсиално съглашение с Виетнам. С него ние ускоряваме ролята на Европейски Съюз във Виетнам и района, като подсигуряваме, че гласът ни има по-голяма тежест отпреди. Това е изключително значимо по въпроси, при които имаме противоречие, като ролята на свободната преса или политическите свободи. Ние също по този начин разширяваме пространството за деяние на гражданското общество. Нашата работа занапред нататък е да подсигуряваме, че съглашението ще бъде приложено на процедура “. Гледайте цялата тирада от дебата тук.

Следващи стъпки

След като Съветът на Европейски Съюз публично утвърди комерсиалното съглашение и страните се уведомят взаимно, че процедурите им са завършили, то може да влезе в действие. За да влезе в действие съглашението за отбрана на вложенията, първо би трябвало да бъде утвърдено от парламентите на страните членки на Европейски Съюз.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР