Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, известно

...
Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, известно
Коментари Харесай

Как ще повлиае свободната търговия между ЕС и Канада на цената на стоките?

Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА, влиза в действие от през днешния ден. 98% от митата за стоките, които се търгуват сред Северноамериканската страна и страните-членки, отпадат. Споразумението беше посрещнато с възмущение от страна на европейските фермери, които считат, че след отпадането на митата пазарът ще бъде залят с евтини вносни артикули, осведоми Българска национална телевизия.

Споразумението обгръща над 510 милиона европейци и 35 милиона канадци. Въпреки че СЕТА влиза в действие от през днешния ден, то може да бъде анулирано, в случай че не бъде утвърдено от парламентите на всички членки на Европейския съюз. Към момента то е утвърдено от единствено пет страни - Латвия, Дания, Испания, Хърватия и Малта. Ако някой от парламентите каже „ не “, то това ще бъде краят му.

Споразумението ще улесни износа на артикули като сирене и алкохолни питиета за Канада. Европейските фермери обаче се притесняват, че внасяните канадски артикули дават отговор на по-ниски санитарни стандарти. Някои чувствителни браншове като птицепроизводството остават изцяло предпазени, а за други, като говеждо, свинско и царевица се вкарват квоти.

Европейските компании ще имат достъп до търговете за публични поръчки в Канада, в това число и на градовете, и на провинциите. Европейците към този момент дават на канадските компании необятен достъп до публичните си поръчки.

Според изследване на Европейската комисия СЕТА ще способства с към 2 милиарда евро годишно за брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз. Тази цифра е незначителна поради, че през 2015 година европейският Брутният вътрешен продукт бе 14 600 милиарда евро. Европейски Съюз е вторият по величина търговски сътрудник на Отава, само че за европейците канадската търговия е едвам десета по значителност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР