Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, постигнато във вторник

...
Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, постигнато във вторник
Коментари Харесай

Руско-турската сделка за Сирия не решава всички проблеми на страната

Споразумението за преустановяване на огъня в Сирия, реализирано във вторник от съветския президент Владимир Путин и турския водач Реджеп Ердоган, не поставя завършек на сирийската акция, само че е доста значима стъпка напред. То има съдбоносно значение освен във боен, само че и в политически проект, отбелязва пред "Росийская газета " съветският политолог Елена Супонина.

В документа "са спазени ползите съвсем на всички страни с изключение може би на кюрдите, озовали се в доста неизгодна обстановка поради измяната на американския си съдружник. Турция обаче съумя да се отърси от паниките за сигурността на южните си граници. Тревоги, изцяло разбираеми прочее за Москва. Същевременно Русия не крие, че счита турското наличие в Сирия за краткотрайно ", прибавя специалистът.

Според Супонина немското предложение да бъдат изпратени сини каски в сирийските гранични региони е закъсняло и без друго "би внесло още повече неразбория " в ситуацията, защото "дори в този момент по никакъв начин не е елементарно да се координират дейностите на Русия, Турция и останалите още в Сирия американски военни ".

А Анкара среща компликации, планирайки да засели тези зони със сирийски бежанци. Мнозина не желаят да се местят в непознати за тях региони - желаят да се върнат в родните си места. Освен това за основаване на градове-градини, както дефинира тези проекти Ердоган, ще трябват доста пари. На Турция не ѝ стигат запаси, а към този момент не може да се разчита на помощ от Европейски Съюз. Тъй че приказките на тази тематика значително са свързани по-скоро с вътрешнополитическите цели на турския президент, счита анализаторката.

Обстановката в Североизточна Сирия след изтеглянето на американците съгласно нея е мотив за "големи въпроси към американското командване ". В бежанските лагери може да има екстремисти, а в зле охраняемите затвори лежат терористи от "Ислямска страна " и към момента не е доста ясно по какъв начин би трябвало да се постъпи с тях. Страните, откъдето са родом, в това число европейските, не бързат да си ги приберат, с цел да ги съдят и да ги настанят към този момент в личните си затвори, припомня Елена Супонина.

Призивите бойците от ИД, дамите и децата им да бъдат върнати по родните им места не дават осезаеми резултати, установи "Известия ". Вестникът цитира данни на лондонския Международен център за проучвания на радикализацията, съгласно които в средата на 2019 година общият брой на чужденците, свързани с ИД, е надхвърлял 52 000 души. Включително съпруги на терористи и техни деца, близо 60 на 100 от които родени в така наречен халифат от майки чужденки.

В три лагера в Североизточна Сирия държат към 9500 деца от 40 националности, чиито родители имат връзка с ИД, осведоми филантропичната организация "Спасете децата ". Тази година в родните им страни са върнати малко над 300. Постоянно се насочат апели към ред страни да репатрират някогашни джихадисти и фамилиите им, само че множеството страни не горят от предпочитание да връщат радикализираните си сънародници, написа изданието. Сред "най-вероятните варианти " то показва правосъден развой против всички някогашни членове на ИД в Ирак. Преди това обаче Европа желае да изключи опцията всички поголовно да получат смъртни присъди. Преговорите по въпроса към този момент нямат триумф, декларират пред "Известия " правозащитници от "Хюман райтс уоч ".

По неофициални данни в ИД е имало 4500 жители на Русия, основно от Чечения и Дагестан. Страната бе измежду първите, почнали всеобщо да прибират деца, вдовици и съпруги на джихадисти. Директорът на Федералната работа за сигурност Александър Бортников обаче призна, че това крие сериозна заплаха - водачите на интернационалния тероризъм все по-често употребяват такива хора "като вербовчици, атентатори самоубийци или реализатори на терористични акции, също и за взаимозависимост ".

Стотици деца на терористи върнаха в родните им страни и управляващите на централноазиатските страни, на Косово и на Турция. Повечето страни обаче не желаят да имат работа с хора, забъркани в джихада. Дори в случай че връзките им с екстремистите са по-скоро кръвни, а не идеологически, прибавя всекидневникът.

Руското министерство на защитата ускорява военната си формация в Сирия и съществена задача на попълненията ще е да патрулират сирийско-турската граница. Междувременно обаче съперниците на Анкара минават към партизански дейности освен в Сирия, само че и в самата Турция. Излиза, че в борбата сред турските сили и кюрдските бойци съветските военни служители на реда ще се озоват сред два огъня, написа "Независимая газета ".

Кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) оповестиха през вчерашния ден, че партизани кюрди водят снайперистки огън "срещу поделение на врага ". А протурски бойци в Северна Сирия осведомят за терористични атентати - детонации на коли бомби в селища, където са ситуирани. Сайтът "Кюрдистан тудей " пък описа, че така наречен отряди за отмъщение опожаряват в Истанбул и Измир коли и магазини, чийто притежател е партията на турския президент. Имаше и известия, че при митинги против турското навлизане в Северна Сирия са опожарени четири завода в Турция.

Затова през днешния ден е мъчно да се каже до каква степен руско-турският меморандум за прекъсване на огъня в Северна Сирия в действителност ще спомага за стабилизация в района. Дестабилизиращ фактор е и казусът с защитата на лагерите в кюрдските територии, където държат бойци от ИД и техни фамилии - по данни на Организация на обединените нации общо към 120 000 души, се споделя в публикацията. По думите на военния специалист полковник Владимир Попов решението на Москва да охранява границата в Северна Сирия не е подобрило радикално ситуацията в арабската страна.

"САЩ не дадоха на Дамаск опция да поеме контрола над петролните полета източно от Ефрат. Американците към момента управляват Южна Сирия. А в Идлиб се разпореждат бойци от разнообразни терористични формирования. За Москва бойните дейности в Сирия като че ли бяха завършили. Но се разпростира все по-широко военно-полицейската интервенция, изискваща спомагателни запаси и сили. При това състояние съгласно мен е прибързано да се приказва за някакви политически промени в тази страна ", изяснява Попов.

Сирия твърдо настоя Съединени американски щати да изоставен петролните полета в провинция Дейр аз Зур, осведоми "Известия " в различен материал. Следващият стадий от военната интервенция ще протече в източната част от страната и главната му цел е цялостно евакуиране на американците от находищата. Това декларира пред вестника Амар Асад, зам.-председател на външнополитическата комисия в сирийския парламент.

Исканията на Дамаск са отправени в отговор на изказването на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че американците ще останат в източните райони на Сирия, край петролните залежи. Руски сенатори поддържаха настояванията на сирийските управляващи и осъдиха проектите на Тръмп, показва всекидневникът. Според специалисти, говорили пред "Известия ", връщането на петролните кладенци е проблем, настоящ в светлината на задълбочаващата се горивна рецесия в Сирия, и този проблем ще се взема решение паралелно с връщането на Идлиб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР