Споразумението за оттегляне на Великобритания бе одобрено от Европейския парламент

...
Споразумението за оттегляне на Великобритания бе одобрено от Европейския парламент
Коментари Харесай

ЕП ще има думата в бъдещите отношения с Обединеното кралство

Споразумението за отдръпване на Англия бе утвърдено от Европейския парламент в сряда вечерта с 621 гласа „ за “, 49 гласа „ срещу “ и 13 гласа „ въздържал се “.

Европейският парламент направи обзор на процедурата за отдръпване досега и идните провокации, в спор с държавния секретар по европейските въпроси Николина Бръняц, от Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен и основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние.

Коментирайки историческото значение на гласуването, множеството представители от името на политическите групи подчертаха, че съглашението за отдръпване не е краят на връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство и че връзката сред европейските нации е мощна и ще продължи да съществува. Те също показаха, че ще се вземат поучения от Brexit, които би трябвало да очертаят бъдещето на Европейски Съюз и благодариха на Обединеното кралство и неговите евродепутати за техния принос по време на участието на Обединеното кралство.

Много от участници в дебата предизвестиха, че договарянията за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство ще бъдат сложни, изключително като се има поради показаният график в съглашението за отдръпване.

Координационната група на Европейския парламент за Обединеното кралство, водена от ръководителя на Комисия по външни работи на Екологичен потенциал Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), ще поддържа връзка с Работната група за връзките с Обединеното кралство на Европейски Съюз и ще съгласува активността си с Комисията по външни работи и Комисията по интернационална търговия на Екологичен потенциал. Парламентът ще следи от близко работата на основния договарящ за Европейски Съюз Мишел Барние и ще продължи да влияе на договарянията посредством резолюции. Съгласието на целия Парламент е належащо за окончателното съглашение.

След историческия избор, ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли съобщи: "Дълбоко ме натъжава мисълта, че сме стигнали до този миг [...] петдесет години интеграция не могат елементарно да бъдат разрушени. Всички ще би трябвало да работим интензивно, с цел да изградим нови връзки, като постоянно се концентрираме върху ползите и отбраната на правата на жителите. Няма да бъде просто. Ще има сложни обстановки, които ще тестват бъдещите ни връзки. Ние знаехме това от началото на Брекзит. Сигурен съм обаче, че ще успеем да преодолеем всевъзможни разлики и постоянно да намерим допирна точка.”

Следващи стъпки

За да влезе в действие, съглашението за отдръпване би трябвало да мине през последно гласоподаване с квалифицирано болшинство в Съвета на Европейски Съюз.

Преходният интервал, който стартира на 1 февруари, завършва през декември 2020 година Всякакво съглашение за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство би трябвало да бъде изцяло завършено до тогава, с цел да може да влезе в действие на 1 януари 2021 година

Преходният интервал може да бъде продължен още един път за интервал от една до две години, само че решението би трябвало да бъде взето от Съвместния комитет на Европейски Съюз и Обединеното кралство преди 1 юли.

Европейският парламент ще би трябвало да утвърди всякакво бъдещо съглашение по отношение на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Ако в такова съглашение се показват споделени пълномощия сред Европейски Съюз и страните членки, то тогава националните парламенти също би трябвало да го ратифицират.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР